DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor a napirend utáni felszólalásomra jelentkeztem, még nem tudtam, hogy a felszólalásom pontosan beleillik Trombitás Zoltán képviselő úr felszólalásába. Ugyanis a demokráciában a választási kampányokban az ellenzék a hatalom megszerzésére, míg a kormány a hatalom megtartására törekszik. Ebben a küzdelemben az ellenzék érvekkel, jó programmal igyekszik a választók bizalmát megnyerni, míg a kormány az eredményeivel, amit a kormányzása alatt elért.
Hazánkban a demokratikus átalakulás lassan megy, sőt néha megtorpan, aminek a jele, hogy a korán elkezdett választási kampányban a kormány átvette az ellenzék szerepét, s egyszerre eredmények helyett ígérget. Ennek az is a jelentősége és furcsasága, hogy beismeri a hibáját, és lényegében saját maga ellen kampányol, mert hiszen, ha a kormány eredményekben gazdag, akkor nem kell ígérgetni, hanem kizárólag az eredményekre kell koncentrálni.
A kormánynak módja volt a három és fél év alatt - óriási lehetőségek a birtokában -, hogy bebizonyítsa a választóknak és az országnak, hogy a család erősítése terén jelentős szolgálatot és jelentős eredményeket ért el, továbbá a nevelés és az oktatás vonatkozásában, a kis- és a középipar megsegítésében, a szociális igazságosság megvalósításában és nem utolsósorban a külbiztonságban.
Ha egy kormány eredményeiben szegény, akkor természetesen ígéreteiben gazdag. Most a választók egy jelentős részére, a nyugdíjasokra koncentrál, amely milliós szavazatokat jelenthet. Természetesen aláhúzom, nagyon helyes, hogy a nyugdíjasokkal törődnek, hiszen embertelen életszínvonal alatti helyzetben élnek. De ezt a kormány megtehette volna 1995-ben, '96-ban, '97-ben, és nem kellett volna várnia addig, amíg lényegében elkerülhetetlenek voltak ezek az intézkedések.
(15.00)
Véleményem szerint ezek etikátlan és öndicséretet és választási sikert hajhászó cselekvések, aláhúzva megint, hogy igenis a nyugdíjasok érdekében cselekedni kell.
A másik ilyen öndicséreti tevékenysége a kormánynak a NATO körüli szavazás. Véleményem szerint a NATO-ügyben nem is kellett volna szavazni, Csehországban sem szavaztak, Lengyelországban sem szavaztak. Úgy érzem, a kormány itt belehajszolta magát megint előre egy választási propagandába, hogy ez a kormány viszi be a népünket a nagyon szükséges NATO-ba. Egy kissé az volt az érzésem a Külügyminisztérium és a magyar külügyminiszter előadásai során, mintha egy színpadi ügyelővel állnék szemben, aki - azért, mert tőle függ, hogy mikor húzza föl a függönyt, tőle függ, hogy mikor ereszti le, mikor van világosság és mikor nincs - azt hiszi, hogy ő a fő tényezője az előadásnak és a sikernek.
A kormány öndicsérete is etikátlan, hogy a NATO-ba való felvételünknél nem tekinti azt, hogy a nemzetnek van itt nagy érdeme - úgy megvolt ez már 1900-ban, mint később is -, s nem utolsósorban annak a nemzedéknek, amely nemzeti megbecsülésünket megszerezve 1956-ban úgy bevitte volna utána nemzetünket, hazánkat a NATO-ba, ha a kormány semmit se tett volna. Sőt, annak ellenére.
Fölmerült többször, hogy igenis az ígérgetések, a különböző javaslatok a demokráciában velejáróak, a kormánynál is, ellenzéknél is, hiszen ebben semmi különös nincsen. Azt mondanám, hogy ez elfogadható lenne, ha a rádió, a televízió, ez a két nagyon fontos hírszolgálat egyensúlyt tudna tartani a kormány ígéretei, a kormány teljesítményei és az ellenzék programja körül. Akkor azt mondom, Angliát veszem példának, ha a BBC-t hallgatjuk, lehet, hogy van benne egy kis elfogultság, de mégis kapok egy tárgyilagos képet az ország, a kormány és az ellenzék helyzetéről. Ez nálunk nincs.
Igen Tisztelt Országgyűlés! A rendszerváltozás a televízióban és a rádióban nemhogy nem történt meg, hanem visszafelé megy. A rádió és a televízió elfogult, a kormánypropaganda egyik eszköze, sőt, szóvivője. Ha miniszterelnök úr napirend előtt szól, akkor 24 óráig csak erről van szó, fontos vagy nem fontos tárgykör. Igenis szükséges volna, hogy a rádióban és a televízióban azok kerüljenek vezető pozícióba, akiknek tehetsége, tisztessége és tárgyilagossága kiállja a próbát. Majdnem lehetetlen helyzetben van az ellenzék, amikor a kormánynak... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem, elnök úr - a kormánynak olyan propagandája van, és olyan mértéktelenül dicsérik azt, ami nem érdem, amivel szemben az ellenzék okkal tehetetlen, s remélem, hogy ezen a téren is az ellenzék hozzájárul egy változáshoz.
Köszönöm. (Dr. Trombitás Zoltán tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me