DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A közúti jelzések megfelelő elhelyezése és láthatósága a közlekedés biztonságának alapvető feltétele. A jelzőtáblák jól látható elhelyezése sajnos gyakran abba az akadályba ütközött, hogy az építmények és a tartószerkezetek tulajdonosai az érintett önkormányzattól ezért térítést, nemegyszer jelentős térítést igényeltek.
A forgalomban részt vevők és természetesen a köz érdeke a szó szoros értelmében azt követeli, hogy az építmények és a tartószerkezetek tulajdonosai a közúti jelzések térítésmentes elhelyezését tűrjék.
(17.20)
Ez egyébként nemzetközileg is elfogadott, jogos igény és gyakorlat.
A tűrési kötelezettség előírása semmiképp sem jelentené azt, hogy az oszlopok tulajdonosait gazdasági reklámtevékenység ellátására köteleznénk. Az 1980. évi 3. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett, a közúti közlekedésről szóló, Bécsben aláírt egyezmény előírja, hogy tilos közúti jelzőtáblán olyan információt elhelyezni, amely nem áll kapcsolatban az említett jelzőtábla céljával. Amennyiben a közúti jelzések kihelyezésével összefüggésben kár keletkezik, azt a károkozó a polgári törvénykönyv szabályai szerint természetesen köteles megtéríteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt lévő törvénymódosítási javaslat és az ahhoz benyújtott alkotmányügyi bizottsági indítvány megoldást ad a bevezetőben ismertetett problémára. Megfelelő összhangot teremt az egyéni és a közérdek között, hozzájárul a közlekedésbiztonság feltételeinek javulásához. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, a tisztelt képviselőtársakat, hogy a bizottsági indítvánnyal pontosított javaslatot támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me