DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amint elnök úr már utalt rá az ülés megnyitásakor, október 6-a van. Halottakra emlékezünk, és halhatatlanokat idézünk. Batthyány Lajos, Csányi László, Perényi Zsigmond, a tizenhárom aradi vértanú, a forradalom és szabadságharc neves és névtelen hősei ösztönösen vagy tudatosan vállalták azt, amit Berzsenyi Dániel a magyar költészet magasába emelt, az igéket arról, hogy "élni és halni tanuljatok!"
1848-49 fordulatát, a nemzeti és jogkiterjesztő fordulatot valamennyien az élet parancsának tekintették. Küzdöttek azért, amit ez a fordulat bebiztosított, hogy Magyarország népének négyötöde kiszabaduljon a földesurak függéséből, hogy élvezze a szabadságot és a jogegyenlőséget, hogy az ország ne legyen gyakorlatilag alávetett tartománya a cárral paktáló dinasztiának, az uralkodónak, aki kész volt esküt szegni, és udvaroncainak, akik a bécsi büro uraival együtt cinikus hatalompolitikát folytattak Magyarországon hanem ezt a helyzetet felváltsa a magyar megújuló Országgyűlés és a népképviseleti Országgyűlésnek felelős, független magyar kormány.
Azt is az élet parancsának tekintették, hogy amikor támadás indult a megújult Magyarország ellen, és a szabadság ellenfelei megosztó politikát folytattak, akkor vállalja az ország, és vállalják minden kockázatával együtt saját maguk, hogy ez az ország meg tudjon állni a polgárosító, a nemzeti újjászületést jelentő, az Európával azonosulást ígérő új úton, vállalva minden kockázatot, azt is, ami abban öltött testet, hogy ha kell, a halált is vállalni kell, mert ez azonos az életért való küzdelem parancsával.
(15.30)
S ismerjük valamennyien a történetet, tudjuk, hogy valóban küzdöttek a haza, a nemzet, az együtt élő népek szabadságáért annak tudatában, hogy az értelmes halál az értelmes életért való küzdelem vétke és jutalma lehet. Vétek a zsarnokok szemében jutalom azoknak a szemében, akik vállalták az értéket, és tisztelik követendő példaként a halottakat a halhatatlanság útján.
Köszönöm a figyelmüket. (Általános taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me