DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberi jogi bizottság is egyetért a közhasznú szervezetekről szóló szabályozás irányával és alapelveivel, ezért egyhangúlag támogatja a törvényjavaslat megvitatását. Ez az egyhangúlagos támogatottság, tisztelt Ház, azt jelzi, hogy a művelődési tárca és mindazok, akik részt vettek a törvény előkészítésében, jól felismerték, hogy egy olyan ügyről van szó, amely bátran nevezhető közös, pártállástól független ügynek.
Olyan javaslat fekszik előttünk, amely a társadalmi önszerveződés viszonyait erősíti azáltal, hogy a civil szféra jelentős számú szereplőjét hozzásegíti ahhoz, hogy kiismerhető és átlátható jogi, pénzügyi környezetben tevékenykedhessen. A törvényjavaslat olyan szervezetekről szól, amelyeket nem a haszonszerzés indít mások szolgálatára, hanem közvetlenül a mások szolgálata motivál. A társadalmi szolidaritás ideája ölt testet ezekben a szervezetekben, azé a társadalmi szolidaritásé, amelyre oly nagy szükség van ahhoz, hogy az emberek otthonosnak érezzék a társadalmat, amelyben élnek; azé a szolidaritásé, ami nélkül menthetetlenül darabjaira hullik minden társadalom.
Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári szabadság viszonyai is erősödnek, ha a nonprofit szektorért teszünk, hiszen ennek a szférának az erősödésével növekszik az adott közhasznú tevékenység társadalmi és csökken az állami hatósági jellege. Ráadásul a közfeladatok, közszolgáltatások és egyéb közhasznú tevékenységek hatékonyabban is láthatók el olyan szervezetek keretei között, amelyek biztosítják a civil társadalom fokozottabb szerepvállalását.
Tisztelt Ház! Fontos szempont, hogy a törvényjavaslat a világnézeti semlegesség talaján áll, az alapító és a szervezet világnézeti elkötelezettségétől függetlenül, tehát mindenféle megkülönböztetés nélkül minden olyan szervezet számára elérhetővé teszi a közhasznú státuszt és az azzal járó előnyöket, amelyek a törvényben rögzített közcélokat szolgálják.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a várakozáson felüli intenzitás, amivel az adófizetők rámozdultak például a személyi jövedelemadó 1 százalékával való rendelkezés lehetőségére, jelzi, hogy a nonprofit szféra élvezi a társadalom bizalmát. Annak ellenére, tisztelt Ház, hogy kormányzati ellenkezés miatt az egyszázalékos törvény az utolsó pillanat után és jelentős ellenkampány közepette született meg úgy, hogy rákészülni nem is maradt idő, 1 millió 286 ezer, tehát minden harmadik adófizető élt az szja 1 százaléka közcélú felajánlásának lehetőségével. Ez megközelítően kétmilliárd forintot jelent. Megközelítően tehát kétmilliárd forintot ajánlottak fel közel 16 ezer kedvezményezett részére.
Tisztelt Ház! A társadalmi szolidaritás, a szabadság és hatékonyság, valamint az áttekinthetőség szempontjain felül ez a polgári bizalom is azt jelzi számunkra, hogy nemcsak szükséges, hanem érdemes is javítani a nem nyereségorientált szervezetek működésének feltételrendszerét, ezért megismétlem: az emberi jogi bizottság egyhangúlag támogatja a szabályozást, annak alapelveit és irányait.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me