DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! Örülök, hogy az Országgyűlés foglalkozhat egy olyan fontos kérdéskörrel, mint amit a polgárok önszerveződését jelentő közhasznú szervezetek támogatása jelent. A ténynek örülök, annak, hogy az Országgyűlés napirendjére vehette ezt a kérdést.
Örülök annak, hogy a kormány megbízottjaként miniszteri előterjesztést hallhattunk, és ez a miniszteri előterjesztés tükrözte, hogy a kormányzat is nemcsak beterjeszti, hanem fontosnak tartja. Annál kevésbé örülök annak, hogy a kormány ilyen szerény személyi részvétellel támogatja a törvény jelentőségének felismertetését (A miniszteri padsorban helyet foglal dr. Magyar Bálint, valamint Keller László.), és annál inkább annak, hogy a karzatokon sok érdeklődő jelent meg.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt helyesli, hogy nekilátunk ennek a bonyolult és fontos kérdéskörnek a szabályozásához. Helyesli, hogy alapelvként egyenlő kritériumok alapján kerülhet sor a közhasznú társaságok alapításának, működésének és kedvezményeinek szabályozására. Ugyanakkor szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy a törvényjavaslatot a Magyar Demokrata Néppárt helyesli benyújtását tekintve, de úgy gondolja, nagyon alapos törvényhozói munkára van szükség ahhoz, hogy az a szándék, ami a benyújtással kapcsolatban jelentkezett és miniszter úr előadásában kidomborodott, valóban érvényesüljön, és a törvény a magyar társadalom életében hézagpótlóként betöltse a rá váró feladatokat.
Nyilvánvalóan most, az általános vitában csak néhány mozzanattal lehet jelezni azt, hogy milyen irányban kívánjuk a törvény alapos továbbfejlesztését; milyen vonatkozásokban jelezzük, hogy a többek által indokoltan kerettörvénynek jelzett előterjesztést olyan módon fogadja el az Országgyűlés és olyan tartalommal, amely nem a kerettörvény-jellegén változtat, hanem félreérthetetlenné teszi a szabályozást; a hangoztatott egyenlő kritériumokat tényleg érvényesíti; és összességében hatékony eszközt adjon mindazoknak a kezébe, akik - s reméljük, ez általánossá tud válni - egy közhasznú működést, a polgári öntevékenység előmozdítását fontosnak tartják.
Hadd jelezzem mindjárt az alapítással kapcsolatban, nagyon fontos, hogy a hézagpótló szerep kialakítása társuljon az összeférhetetlenség kritériumainak megállapításával. Tudniillik - mint ezt megint ismételten sokan említették, hol a társasági törvény, hol más, az ország gazdasági, társadalmi, művelődési szervezeteinek életműködését emlegetve - nem egyszerűen a személyek, az alapítók, a vezetők személyi összeférhetetlenségét fontos itt hangsúlyozni, hanem világossá kell tenni, hogy hol van az a terület, amely ellátatlan jogszabályi értelemben is, és hol van az, ahol a jogszabályokkal való egyeztetésre van szükség. S egyetértek azokkal - most a részletekbe nem bocsátkozva -, akik azt mondják, hogy bizony nem mindig látszik egyeztetettnek ez a kerettörvény az érintkező területeken már meglévő jogszabályokkal.
Problematikusnak érzem - s ezt itt a szervezeti alapkérdésekkel kapcsolatban jegyzem mindjárt meg, amit ugyancsak több képviselőtársam már szóvá tett - a közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezetként való nyilvántartásba vétel problémakörét. Tudniillik a megkülönböztetésnek nincs vagy alig van fogódzója a törvényjavaslatban. Egyfelől a tekintetben, hogy hogyan lehet már az alapításkor, a nyilvántartásba vételkor ezt a különbséget megtenni; mire alapítja a törvényhozó, törvényalkotó ennek a kritériumait, és azután - amit ugyancsak szóba hoztak, igaz, hogy adótörvény vonatkozásban vagy adóztatás vonatkozásban van utalás erre a különbségtételre - ez visszaélésmentesen hogyan érvényesíthető. Ha valahol, itt a törvénynek nagyon szabatosan kell fogalmaznia, hogy ne nyújtson ugródeszkát azok számára, akik formálisan közhasznú társaságként esetleg versenyelőnyt kívánnak biztosítani maguk vagy szervezetük számára bármilyen területén az életnek.
(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
(11.00)
Nyilvánvalóan felmerül ez a gazdaság vonatkozásában, de hadd jelezzem: a törvény 26. §-ában körvonalazott tevékenységi köröket nézve szinte az élet minden vonatkozásában, az oktatásügytől az egészségügyig, a tudománytól a gondolkodás és művelődés legmagasabb szféráiig. Természetes, hogy ez a jegyzék, ami a 26. §-ban 18 pontban felsorolódik, valamennyiünknek, akik a törvényjavaslattal foglalkoztunk, szemet szúró problémákat tartalmaz, egyfelől a mulasztások vonatkozásában, megfogalmazások tekintetében és az előbb említett elhatárolódás tisztázott feltételei szempontjából. Én nem sokat akarok - már az idő múlása miatt nem is tehetem meg - erről szólni, úgy gondolom, a részletes tárgyalás erre alkalmat ad, de engedjék meg, hogy néhány mozzanatra felhívjam a figyelmet legalább a hiányok tekintetében.
Külön indokoltnak tartanám - most a felsorolás műfaját tekintetbe véve - a családvédelem megállapítását vagy bevételét a felsorolásba, hiszen ilyen gyűjtőfogalom adott esetben aligha hiányozhat. Meglepő, hogy a felsorolás szól a hátrányos helyzetűek üdültetésének problémáiról. Azt hiszem, hogy sokkal általánosabban kellene fogalmazni, például a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének, társadalmi esélyegyenlőségének a biztosításáról kell beszélni, amelybe beletartozik az üdültetés is. De hát pars pro toto - nehezen alkalmazható így. A lokális közösségi érdekek általános érvényesítését is tekintve - egyik képviselőtársunk szólt erről újabb példákat hozva -, úgy gondolom, hogy egy nagyobb fogalmat megragadva kellene eljutni a részletekhez. A jogvédelem, az emberi jogok védelme szerepel, én úgy gondolom, megint általánosságban, sőt itt az egészségügyi rehabilitációval való párhuzamra gondolok - erre is. És végül csatlakozva az előttem elhangzottakhoz, a hagyományőrzés és az ismeretterjesztés erőteljes ápolása mint a tudatszint emelésének alapkérdése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. Ezekből a pontokból kiindulva kívánja (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) a Magyar Demokrata Néppárt majd részletes módosító javaslatait benyújtani. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me