DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslatot - tehát a tevékenység kedvezményeiről, a közhasznú szervezetek típusairól, felügyeletükről, nyilvántartásba vételükről és gazdálkodásukról készített törvényjavaslatot - meglepő módon a művelődési és közoktatási miniszter úr terjesztette elő. Ez azért meglepő, mert egy tipikusan gazdasági törvényről van szó, olyan törvényjavaslatról, amely sok szempontból a társasági törvénnyel rokonosítható; másrészt azért szokatlan a Művelődési Minisztérium koordináló szerepe, mert ez azt sugallja, mintha csak kulturális szervezetek szabályozására kerülne sor, holott a közhasznú szervezeteknek a gazdaságban is igen fontos szerepet kell betölteniük.
A törvényjavaslat indoklásában a közhasznú szervezetek gazdasági szolgáltatásairól nem esik szó, és különösen hiányzik egy olyan kormányzati koncepció felvázolása, amely megmondaná, hogy milyen gazdasági tevékenységeket és milyen cégeket kíván a kormány különleges kedvezményekkel támogatni. Ezt pedig egy olyan munka keretében lehet eldönteni, amely a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint összehangolná a tárgyi forgalmiadó-mentesség körét a társasági törvénnyel és a közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslattal, egy olyan helyzetértékelés alapján, amely feltárná a legfontosabb feladatokat, és ehhez kedvezményekkel biztosítana megfelelő forrásokat. Ez lenne a helyes konstrukció a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint. Sajnálatos módon azonban a kormányzat nem ezt a struktúrát követi.
A mai gyakorlat szerint csak kevés gazdasági profilú szervezet működik közhasznú cégként. Pedig az Állami Számvevőszék már 1991-ben javasolta, hogy a távfűtő műveket, mégpedig a budapesti távfűtő műveket is és a vidékieket egyaránt közhasznú szervezetként működtessék, hogy ne kelljen társasági adót fizetniük, és különböző egyéb kedvezmények elnyerésével is járuljanak hozzá alacsonyabb tarifák kialakulásához, illetőleg a tarifaemelkedés fékezéséhez.
Az ÁSZ 1996-ban megismételte vizsgálatát, és sajnálattal állapította meg, hogy ezen a tipikusan közszolgálati területen... (Hangok, zaj a bal oldalon.) - remélem, hogy az igen tisztelt MSZP-s képviselőtársaim a nevetgélésen kívül más feladatot is kaptak a választópolgáraiktól, és ide fognak figyelni, ha már nem figyelmezteti őket az elnök asszony! Tehát az ÁSZ '96-ban sajnálattal megállapította, hogy ezen a tipikusan közszolgálati területen nem közhasznú társaságokat hoztak létre, ami a kedvezményeket biztosíthatta volna, hanem részvénytársaságokat.
(10.20)
Ez látszólag egy formai hiba, a gyakorlatban azonban magasabb tarifa kialakulásához vezet, amit tovább emel a privatizáció áremelő hatása. (Dr. Orosz István: A tárgyról még nem esett egy szó sem!) Ismét az MSZP-s képviselőtársaimnak mondom, akik úgy gondolják, hogy ordítozó kedvüket itt élhetik ki a Házban...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me