DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnézést kérek, nem hinném, hogy uniszónó beszélni lehet. Tehát felhívom a figyelmet arra, hogy 2 millió ember él, igen tisztelt Ház, ilyen távfűtéses lakásokban. Ha tetszik, ha nem tetszik, jelentős és növekvő számú részük egyszerűen képtelen kifizetni a fűtésszámlát. Ezért egyáltalán nem közömbös, hogy milyen jogi formában rendezzük ezeket a kérdéseket, hiszen voltam bátor felhívni a figyelmüket, hogy a közhasznú társaság keretein belül egészen más lehetőségek vannak, mint a részvénytársasági formában.
Ugyanennyire kézenfekvő lenne más közszolgáltatások - így a víz, a csatorna, a városi közlekedés, a fürdők - közhasznú módon való megszervezése. Ugyanis olyan tevékenységekről van szó, amelyeket korábban államilag dotáltak, most pedig mindenféle elvonásokkal sújtanak. Ez pedig az egyébként műszakilag elavult cégektől elvonja a lehetséges csekély fejlesztési forrásokat.
Tehát egy rendkívül rossz konstrukcióról van szó, egy átgondolatlan intézkedésről, ahol - a Független Kisgazdapárt megítélése szerint - magából a konstrukcióból következik a negatív gazdasági eredmény.
Az előterjesztés a közhasznú szervezetek gazdaságban betöltött lehetséges szerepével nemcsak hogy nem foglalkozik, hanem az ilyen profilról meg is feledkezik. Az általános indoklás ugyanis a közhasznú szervezeteket a civil szervezetekkel azonosítja.
Ami a törvényjavaslat konkrét szövegét illeti, helyesnek tartjuk, hogy a közhasznú szervezetek közül ki vannak zárva a politikai tevékenységet folytató szervezetek. Kézenfekvő, és a Független Kisgazdapárt megítélése szerint nem szükséges további indoklása annak a megállapításnak, hogy a politikai párt semmiképpen sem minősíthető közhasznú szervezetté. Ugyanakkor a munkavállalói érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetek számára azonban lehetővé kellene tenni a közhasznú formát, de - a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint - csak abban az esetben, ha valóban nem folytatnak olyan politikai tevékenységet, amely a közhasznú tevékenységgel nem egyeztethető össze.
A törvényjavaslat felsorolja, hogy milyen szervezetek és hogyan minősíthetők közhasznú szervezetté. Így tehát társadalmi szervezetből, alapítványból, közalapítványból, közhasznú társaságból, illetőleg köztestületből - ha a létrehozásáról szóló törvény azt lehetővé teszi - lehet különböző szabályok betartása mellett nonprofit szervezetet létrehozni. Ugyanakkor a Független Kisgazdapárt hibának tartja, hogy a közszolgálati feladatot betöltő, de társasági formában működő szervezetek átalakulására a törvényjavaslat alkotója nem gondolt, pedig társadalmi érdek lenne az ilyen átalakulása előmozdítása.
A törvényjavaslat a közhasznú szervezet két fokozatát különbözteti meg. Részletesen leírja, mitől válhat valamilyen közhasznú szervezet kiemelkedően közhasznú szervezetté. Ez a megjelölés azonban úgy hangzik, mint egy funkciótlan kitüntetés. A kedvezmények nevesítésekor ugyanis semmilyen előnye sem származik annak, aki a "kiemelkedően közhasznú" megtisztelő címet elnyerte. Természetesen elképzelhető, hogy később - újabb és újabb törvénymódosításokkal - ez a hiány pótlásra kerül, de a jelenlegi előterjesztésben ennek semmilyen konstrukciós nyoma nem lelhető fel.
A törvényjavaslat leszögezi, hogy közhasznú szervezet a központi költségvetéstől csak írásbeli szerződés alapján részesülhet támogatásban. A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ez természetes, de ugyanakkor abból a tényből, hogy ez rögzítésre került (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idő leteltét.) - befejezem, elnök asszony -, következik az, hogy eddig nem így folyt, tehát a közhasznú pénzek elfolytak a költségvetésből különböző átutalgatások kapcsán.
Mivel letelt az időm, így egyéb gondolatainkat most nem tudjuk a tisztelt Ház tudomására hozni, de találunk még lehetőséget, úgy gondolom, erre sort kerítünk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me