FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Előttem szóló képviselőtársaim már említették, hogy milyen robbanásszerű fejlődés következett be a rendszerváltást követően Magyarországon, a civil szervezetek körében.
Az a több mint 50 ezer egyesület és alapítvány, amely létrejött, hihetetlen széles skálát fog át a magyar társadalmon belül, és ezek között a szervezetek között óriásiak a különbségek. Óriásiak, hiszen vannak olyan szervezetek, amelyek gazdálkodnak, és vannak olyanok, amelyek nem. Vannak olyan szervezetek, amelyek örököltek valamilyen vagyont, és vannak olyan szervezetek, amelyek nem. Vannak olyan szervezetek, amelyek a mindennapi megélhetési gondokkal küszködnek, nem tudják kifizetni a helyiségek bérletét, nem tudják megfinanszírozni saját létezésüket sem, és ugyanakkor vannak olyan szervezetek ezen a területen, amelyek nagyon komoly gazdálkodó tevékenységet is folytatva, igen komoly pénzösszegek fölött döntenek.
Kedves Képviselőtársaim! Mi úgy látjuk, hogy egy kicsit túlzottak az elvárások. Ez a törvény önmagában nem fogja tudni megoldani a civil szféra gondjait. Örvendetes, hogy az eddigi szervezeti formától függő támogatás, megkülönböztetés megszűnik, és hogy a szervezetek megkülönböztetése - közhasznú vagy fokozottan közhasznú - elsősorban a tevékenységtől fog függeni. Röviden szeretnék szólni a költségvetési támogatásokról, az eddigi ügyekről, és néhány szót a jövőről is szeretnék mondani.
Kedves Képviselőtársaim! Valamennyien tudjuk, hogy a rendszerváltást követően a Magyar Országgyűlés évről évre egy bizonyos keretösszeget határozott meg a civil szervezetek számára, amelyet egy ideiglenesen működő parlamenti bizottság keretében osztottunk el pályázati úton. Ez az összeg a kezdeti 600 millió forintról folyamatosan csökkent, gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a reálértékét egyetlenegy évben sem tudta megtartani, és a tavalyi esztendőben sajnálatos módon, egy kicsit diszkriminatív módon is, a felére csökkent ez a támogatás.
Ebben az Országgyűlés sajnos, nem volt következetes, hiszen nem valamennyi civil szervezet támogatását csökkentette a felére, hanem csak kimondottan ezen a pályázati úton szereplő, mintegy 700 szervezetét. Azok a szervezetek, amelyek külön soron szerepeltek a költségvetésben, továbbra is megkapták az állami támogatást, és emellett lépett életbe az 1 százalékos lehetőség. Ez az 1 százalékos lehetőség, hogy az állampolgárok eldönthetik azt, hogy a személyi jövedelemadójukból mely civil szervezetet támogatják, óriási előrelépés volt a civil szervezetek történetében.
(10.50)
Ugyanakkor viszont az eddigi, megjelent tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyrészt nem oda került ez a támogatás, ahova a törvényalkotó eredetileg elképzelte. Hiszen lényegesen kevesebb került például az országos szervezetekhez vagy a kultúrához, és lényegesen több került a helyi szervezetekhez, illetve olyan szervezetekhez, amelyek oktatási intézményekhez kötődtek. Ez nem baj, a gond csak az arányokban van.
Ezért mi, szocialisták, úgy látjuk, hogy a most tárgyalt törvénytervezet, tehát a közhasznú szervezetekről szóló törvény, és emellett két másik olyan törvény, amely szintén a civil szférát érinti, és napirendjén van az Országgyűlésnek - gondolok itt a társadalmi szervezetek által használt ingatlanok rendezéséről szóló törvényre, illetve reményeim szerint a tapasztalatok alapján majd módosításra kerülő, a személyi jövedelemadó 1 százalékáról szóló törvénytervezetre -, ez a három törvény együtt nagyon sokat segíthet a civil társadalom ügyeiben.
De véleményünk szerint vannak olyan területek, ahol indokolt fenntartani a civil szféra pályázati úton történő állami támogatásának módszerét is. Indokoltnak ítéljük meg azt, hogy a jövő évben még valamilyen csökkentett - gondolom, a tavalyi vagy az ez évi összeghez hasonló -, parlamenti módon elosztott támogatás is megmaradjon a civil szervezetek részére. Ugyanakkor viszont véleményünk szerint hosszú távon a megoldást egy olyan köztestület felállítása hozhatja meg, amely a személyi jövedelemadó 1 százaléka maradványából - a civilek által választott köztestület formájában lebonyolított - pályázati úton tudja megoldani ennek a területnek a finanszírozását, segítve azoknak a szervezeteknek az életben maradását, amelyek a jelenleg tárgyalt törvénytől nem kaphatnak segítséget.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me