HODOSÁN RÓZA

Full text search

HODOSÁN RÓZA
HODOSÁN RÓZA, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati és rendészeti bizottság szeptember 24-én megtárgyalta a közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslatot, s ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottság tagjai egyértelműen örömüket fejezték ki, mely szerint a törvénytervezet a parlament napirendjére került, hiszen ez a törvénytervezet ezután szabályozott rendet és jogszerűséget teremt azon szervezetek számára, melyek eddig is nagyon sok önkormányzati feladatot láttak el.
(9.50)
Tehát ez nagyon jó dolog az önkormányzatok szempontjából.
A bizottsági ülésen az egyhangúan való ajánlás ellenére elég hosszú és tartalmas nem is vita alakult ki, hanem inkább vélemények és kérdések hangzottak el a kormány jelen lévő képviselőjéhez. Ezek a kérdések leginkább aköré csoportosultak, hogy mik a törvényes működés garanciái, hogyan lehet ellenőrizni ezeket a civil szervezeteket, és mi történik abban az esetben, amennyiben abnormális működési rendet tapasztalnak. Leginkább ezek voltak azok a kérdések, amelyek a bizottságot foglalkoztatták. Elhangzottak olyan kérdések, hogy amennyiben ezen szervezetek politikai pártokkal tartanak fenn kapcsolatot, mi lesz a működésükkel miután ezek a szervezetek közpénzekből is részesülnek, vajon megfelelően szabályozott-e a civil szervezetek ellenőrzése, és érvényesül-e a civil társadalom kontrolljának az elsődlegessége.
A törvénytervezet szerint a közhasznú feltétel érvényesülései a nyilvántartásba vétel előtt deklaratív módon jelennek meg. A civil szervezet feletti általános törvényességi felügyeletet az ügyészség gyakorolja, s ha az a működés során a létesítő okiratban deklarált és a vállalt kötelezettségtől eltérően működik, az ügyészség kezdeményezi a közhasznú nyilvántartásból való törlést vagy a megfelelő közhasznú kategóriába való átsorolást.
A bizottság szintén részletesen foglalkozott azzal a kérdéssel, melyet a 6. § fogalmaz meg, mely szerint kiemelten közhasznú az a szervezet, amely tevékenysége során olyan közfeladatot lát el, amelyet más törvények rendelkezései során az állam vagy az önkormányzat feladatkörébe tartozik. Felvetődött a kérdés: ha a közhasznú szervezet ilyen feladatot kíván ellátni, szükséges-e az önkormányzatnak ezt szerződéssel átadni, vagy nincs erre szükség? A feladatátadással megmarad az önkormányzat törvényi kötelezettsége az ellátásra. Nyilván saját érdeke, hogy a feladatátadás után is garantált legyen a törvényes és minőségi ellátás. Ennek garanciáit hogyan lehet megteremteni, lehet és kell-e ebben a törvényben ezeket a garanciákat megfogalmazni?
A későbbiek során a bizottság ezzel a kérdéssel még foglalkozni kíván. A törvényjavaslatot egészében megfelelőnek és alkalmasnak találta arra, hogy a parlament elé kerüljön általános vitára.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me