KOLTAI IMRE

Full text search

KOLTAI IMRE
KOLTAI IMRE, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága - mint kijelölt bizottság - 1997. október 1-jén tárgyalta meg a közhasznú szervezetekről szóló T/4890. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslatot szükségesnek és időszerűnek tartja, tekintettel arra, hogy a közhasznú szervezetek száma jelentős mértékben gyarapodott.
A törvényjavaslat 26. § c) pontjában felsorolt tizennyolc közhasznú tevékenység közül mintegy tíz közvetlenül megfelel a környezetvédelmi bizottság hatáskörébe tartozó témáknak. Ezen túlmenően további közhasznú tevékenységek is léteznek; például az állatvédelem, amely a jelenlegi felsorolásban nem szerepel.
A bizottság a törvényjavaslat indoklását általában és részleteiben is jónak tartja, a törvényjavaslat az alkotmánnyal és más törvényekkel, továbbá a nemzetközi szabályozással összhangban van, annak megfelel. A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági hatásai jelentősek, az indoklás ezt csak viszonylag szűk terjedelemben mutatja be, ezért a bizottság igényli, hogy az előkészítés keretében végzett hatásvizsgálatokról a vita későbbi szakaszában kapjon tájékoztatást. A bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat a joszabályszerkesztés formai feltételeinek megfelel, áttekinthetősége, közérthetősége jó.
Néhány kérdést várhatóan alaposan meg kell vitatni, ezek valószínűleg valóban élénk vitatémák lesznek. Ilyenek: mely tevékenységek valóban közhasznúak; az érdekképviselet, érdekvédelem az-e; az elejtett nonprofit-felügyelet helyett kell-e valami más; milyen kedvezmények adhatók, azokat hol kell szabályozni; az adminisztrációs szabályok bonyolultak-e vagy nem; lehet-e ezeken egyszerűsíteni; hogy lenne tovább ösztönözhető a közfeladatok kihelyezése civil szervezetekhez.
Összefoglalva: a bizottság álláspontja szerint a törvényjavaslat szükséges és időszerű, és kiegészítésekkel, módosításokkal elősegítheti a közhasznú tevékenységet végző szervezetek biztonságos és hatékony működését. A bizottság a törvény tárgyalását általános vitára egyhangúlag alkalmasnak minősíti. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me