PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm a szót, alelnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága mint kijelölt bizottság 1997. október 1-jei ülésén a Házszabály 95. § (2) bekezdésének megfelelően a Művelődési és Közoktatási Minisztérium előterjesztésében megtárgyalta a közhasznú szervezetekről szóló T/4890. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslatot szükségesnek és időszerűnek tartja, mivel valóban többéves hiányt pótol, amire a miniszter úr is rámutatott, és törekszik arra, hogy a társadalmi érdekeknek és a társadalmi igényeknek megfeleljen, kormányprogramban is szereplő törvénytervezetről van szó, tehát megfelel a kormány törekvéseinek.
A közhasznú szervezetek, egyesületek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, közhasznú társaságok és köztestületek száma napjainkra megközelíti az 50 ezret. Közel 16 százalékuk a szabadidős tevékenységet, közel 10 százalékuk pedig a kultúrához közvetlenül kötődő tevékenységet folytat, ezért tehát a kulturális és sajtóbizottság részéről különösen lényegesnek tartjuk, hogy a törvény célja teljesüljön.
(9.40)
Tehát a civil szféra irányában társadalmi szerződést ajánljon, amelynek egyik oldalán a nonprofit szervezetek társadalmi közfeladatok ellátásában megnövekedett szerepének elismerése, a másik oldalon pedig a megnövekvő állami kedvezmények rendszere álljon. Életbelépésétől a kulturális és sajtóbizottság a civil társadalom további megerősödését várja.
A bizottság ülésén hozzászóló képviselőtársaim a közhasznú szervezetek nyilvántartásba vételének, bejegyzésének, működésük felügyeletének, támogatási rendszerüknek, valamint a közhasznúság szempontjából javasolt két fokozathoz való tartozásnak a pontosítását igényelték. Úgy gondoljuk, a felsorolt területeken a szabályozás pontosítására a parlamenti vita során lehetőség nyílik.
A következő hetekben kerülnek a parlament elé a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényjavaslat, a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetése, valamint a jövő évi adótörvények módosítására beterjesztett törvényjavaslatok. Lényegesnek tartjuk, hogy a közhasznú szervezetekről szóló törvényjavaslat és a fentiekben említett törvényjavaslatok összhangban legyenek. A törvénytervezet pontosítása pedig azt igényli, hogy képviselőtársainkkal együtt folyamatosan egyeztessünk a civil szervezetek képviselőivel.
Összefoglalóan: a kulturális és sajtóbizottság megállapította, hogy a beterjesztett törvényjavaslat az alkotmánnyal és más törvényekkel, továbbá a nemzetközi és az európai uniós szabályozással összhangban van, a jogszabályszerkesztés formai feltételeinek megfelel. Így tehát 1997. október 1-jei ülésén az elmondottak figyelembevételével a T/4890. számú törvényjavaslatot 12 igen és 2 tartózkodó szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me