SZABÓ SÁNDORNÉ

Full text search

SZABÓ SÁNDORNÉ
SZABÓ SÁNDORNÉ, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság a múlt héten, október elsejei ülésén tárgyalta a közhasznú szervezetekről szóló, a T/4890. számú törvényjavaslatot. A múlt év júliusában megismert koncepcióhoz képest jelentősen megváltozott tervezetet tárgyaltunk.
Bizottsági ülésünkön megfogalmazódott: a változás eredményeként jelentősen vesztett karakterisztikusságából, úgymond férfiasságából a tervezet, azonban ez az érintett civil szerveződések szándékának, akaratának a kifejeződését jelentette, tehát az akaratuknak felelt meg. A hosszadalmas társadalmi vita tehát nem volt haszontalan, mert a viták hozadéka testet ölt e törvényjavaslatban.
Nagy volt már az igény a civil szféra részéről a jogi szabályozásra, a piaci és az állami szférától való speciális jogok megfogalmazására. Az átlátható, a világos, a rendezett és az esélyegyenlőséget biztosító szabályozás már nem várathat tovább magára.
A viták eredményeként letisztult a nonprofit szféra szervezeti köre is. Most már tehát egyértelmű, hogy a társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, köztestületek, közhasznú társaságok kerülnek ebbe a körbe, ezek tartoznak ide. A közhasznúság kritériumai is kikristályosodni látszanak. Vállalkozási tevékenység csak a közhasznú cél érdekében folytatható, de visszaforgatott nyereséggel, s szerepel a közvetlen politikai tevékenység tilalma is.
Bizottságunkban felvetődött: a civil szféra fejlődését, erősödését, izmosodását szolgálja majd e törvény, bár még nincs olyan, anyagilag erős polgárságunk, amely pusztán önerőből tudná e tevékenységet végezni. A korábban állam által végzett feladatoknak az átvállalásával a költségvetési formák és források is rendelkezésre állnak majd. Az indirekt támogatás az adókedvezmények formájában segíti majd e területet. A költségvetési törvénnyel való párhuzamos tárgyalásnak különösen fontos hangsúlyt ad a kedvezmények körének '98. január 1-jétől való biztosítása.
Bizottságunk tagjai azonos álláspontot jelenítettek meg az általános vitára való alkalmasságot illetően. Egyhangúlag, 14 igen szavazattal támogattuk a törvénytervezetet. Reméljük, a törvény tárgyalása és elfogadása után tovább gyarapszik a civil szerveződések száma, különösen az egészségmegőrző, gyógyító, rehabilitációs, valamint a szociális tevékenység területén - sok más egyéb terület mellett.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me