URBÁN ÁRPÁD

Full text search

URBÁN ÁRPÁD
URBÁN ÁRPÁD, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága nevében a rendelkezésemre álló néhány percben szeretném ajánlásunkat megfogalmazni a közhasznú szervezetekről szóló T/4890. számú törvényjavaslathoz, amelyet bizottságunk 1997. október 1-jén megtárgyalt, annak benyújtását örömmel fogadta; mindezt azért tette, mert meggyőződése, hogy e törvény - sok más társával együtt - hiányt pótol, megfelel a kormány törekvéseinek, de a társadalmi érdekeknek is, azokat igyekszik közös nevezőre hozni.
Nagyon sajnálatos tény - és ezt is el kell hogy mondjam -, hogy ezen a bizottsági összejövetelen, bizottsági ülésen egyetlenegy ellenzéki képviselőtársam sem vett részt.
A törvény szeretné egységesebbé tenni a különböző típusú, úgynevezett nonprofit szervezetek működésének szabályozását, ugyanakkor - az állami szerepvállalás csökkentésére irányuló kormányzati szándékkal összhangban - lehetőséget teremt a korábban állami, illetve önkormányzati feladatok átruházására, a civil szféra jobb bevonására, annak hatékony közreműködésére.
Bizottságunk nagy figyelemmel kísérte a törvény születésének sokszor viszontagságos útját, ugyanis a 26. § c) pontjában felsorolt tevékenység szinte valamennyi eleme kapcsolódik bizottságunk tevékenységi területeihez is: az oktatáshoz, a tudományhoz, az ifjúsághoz, a sporthoz - mint ahogy azt az előbb miniszter úr is elmondta már expozéjában.
Szeretném elmondani, hogy hiába hordtuk túl - több mint egy évig készült e törvénytervezet -, mégsem lett olyan, mint amilyennek azt szerettük volna. A folyamatos egyeztetés ellenére előfordulnak pontatlan, hiányos megfogalmazások, itt-ott még koherenciazavar is tapasztalható a törvényben, de ezek kiküszöbölésére a módosító indítványok kapcsán van lehetőség.
Problémaként merült fel bizottságunkban az érdekegyeztetési folyamat nem megfelelő szintű volta, amely most még a törvény útjával párhuzamosan elvégezhető, természetesen szem előtt tartva a törvény 1998. január 1-jei hatálybalépését. Bizottságunk kéri a kormányt és az érdekegyeztető tanácsokban érintetteket, hogy a tárgyalásokat szíveskedjenek mielőbb lefolytatni.
Tisztelt Képviselőtársaim! E törvényjavaslat 27 paragrafusból áll, mégis legfontosabbnak a nem létező 28.-at tartjuk, amely a törvény szellemiségét, annak megvalósíthatóságát, társadalmunk egészére ható pozitív kisugárzását, a rendet, a fegyelmezettebb munkát, a gyermekkorát élő demokráciánk mielőbbi megerősödését szolgálja.
Az elmondottak alapján a bizottság 9 igen és 1 nem szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta, és ezt kérem valamennyi tisztelt képviselőtársamtól is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me