VEÉR MIKLÓS

Full text search

VEÉR MIKLÓS
VEÉR MIKLÓS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága az 1997. szeptember 30-án tartott, közel másfél órás ülésén vitatta meg a közhasznú szervezetekről szóló T/4890. számú törvényjavaslatot. Megjegyzem, hogy eredetileg nem voltunk kijelölt bizottság, mi magunk kértük, hogy foglalkozni kívánunk a törvénytervezettel, hisz' a munkaügyi szervezetek is nagyon várták ezt a szabályozást, mert jelentős a közhaszon érdekében végzett, illetve végezhető tevékenység ezen a területen is. Éppen ezért mi a foglalkoztatás és a munkaügy szempontjaiból vizsgáltuk az említett törvényjavaslatot.
A vita során kifogásoltuk, hogy a 26. §-ban felsorolt közhasznú tevékenységek sorában miért nem szerepel a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs foglalkoztatása és képzése az elsődleges munkapiacról tartósan kiszorult munkanélküliek tranzit-foglalkoztatása és képzése a munkaerő-piaci szolgáltatások területén végzett tevékenység, például a különösen hátrányos helyzetben lévők körében végzett munkaközvetítés vagy a közhasznú tevékenységek szervezése. A vita során elhangzott, hogy a hatályban lévő társasági adózásról és társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény tételesen tartalmazza azoknak a tevékenységeknek a listáját, amelyek az alapítványoknál, közalapítványoknál, külön a közhasznú szervezeteknél a társasági adózás szempontjából kedvezményezett tevékenységek. Mégis az a véleményünk, hogy a közhasznú tevékenységek listáját rendszerezni, pontosítani szükséges. Példát mondok. A munkaügy területének bevonása keretet adhat bizonyos konkrét közhasznú feladatoknak, például a műemlékvédelem, a környezetvédelem, a természetvédelem, az ár- és belvízvédelem területén, és folytathatnám a sort.
Ugyancsak felmerült a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szerveknek a törvény hatálya alól történő kizárása. Kérdés: az érdekképviselet közhasznúsága az érdekérvényesüléssel egyenlő-e? A törvénytervezet 5. § (1) bekezdés a) pontjában igyekszik a törvénytervezet válaszolni erre. A kormányprogram hetedik részében olvasható: "A fejlett piacgazdaságok gyakorlatához közelítés és a további államtalanítás érdekében a kormány támogatja és erősíteni kívánja a nonprofit szféra működését." Ugyanakkor azt is ígértük ebben, hogy a nyilvánosság és az ezen terület ellenőrzésének módját külön törvényben fogjuk szabályozni.
A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság az alábbiak figyelembevétele mellett ajánlotta a törvénytervezetet általános vitára:
Elsőként: a bizottság a vitában megerősítette a törvény megszületésének szükségét.
Második: csak módosításokkal és kiegészítésekkel tartjuk elfogadhatónak a törvénytervezetet.
Harmadik: rendkívüli módon hiányoltuk, hogy a munkaügyi és a foglalkoztatási szempontok nem jelentek meg kellőképpen a törvénytervezetben.
Negyedik: fontosnak ítélte a bizottság - az oktatási bizottsághoz hasonlóan - azt is, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban is mindenképpen vitassák meg a törvénytervezetet, lehetőséget biztosítva álláspont kialakítására.
Mindezek figyelembevételével a bizottság ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodás mellett, 9 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak ítélte a T/4890. számú törvényjavaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me