HIDASI REZSŐ

Full text search

HIDASI REZSŐ
HIDASI REZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 3. §-ához, a magyar exporthitel- biztosítás EU-konformitásának megteremtése érdekében a törvényjavaslat bevezeti a piacképes és nem piacképes kockázatok kategóriáját.
A nem piacképes kockázatok nem viszontbiztosíthatóak, ezek biztosítása kizárólag állami háttérrel végezhető. A nem piacképes kockázatok taxatív felsorolása a törvényjavaslatban nem indokolt, mert azt, hogy az üzlet viszontbiztosítható-e, a mindenkori piaci helyzet határozza meg. A nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeit a törvényjavaslat értelmében kormányrendelet szabályozza.
A törvényjavaslat 3., 6., valamint 14. §-ához: a Mehib Rt. a kárkintlévőségek behajtása során olyan külföldi adósokkal kerül kapcsolatba, amelyekkel szemben nemcsak a biztosított, hanem egyéb jogcímen alapuló követelések is fennállnak. Ezekben az esetekben szükséges lenne a követelésállomány egységes kezelése, amely a behajtási tevékenységet hatékonyabbá tehetné.
A Mehib Rt. felkészült arra, hogy megvalósítsa a külföldi követelések ellenőrizhető nyilvántartását, kezelését és hatékony behajtását. Ezért indokolt törvényszintű felhatalmazást adni arra, hogy a Mehib Rt. a kormány megbízása, a költségvetés javára a központi költségvetés egyéb követeléseinek behajtására is jogosult legyen.
A 4. §-hoz: amennyiben az EXIM Bank Rt. a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdésben megfogalmazott jogosítványai között a g) pont szerint bel- és külföldi hitelintézetektől forrásszerzésre nemcsak hitel, hanem betét formájában is jogosult lesz, akkor a törvényen belüli összhang megteremtése érdekében szükséges a forrásoldali garanciát a hitelek mellett a betétekre is kiterjeszteni.
Az 5. §-hoz: a két társaság várhatóan tartós dinamikus növekedése szükségessé teszi, hogy a stabil működés biztonságos hátterét megteremtő jegyzett tőke mindenkor rendelkezésre álljon. Az EXIM Bank Rt. esetében a jegyzett tőke reálértékének megtartását, illetve emelését elsősorban banklimitek megállapítása, a kihelyezhető hitelek mértéke, azaz ezek nagyságának kötődése a szavatoló tőkéhez indokolja. A szavatoló tőke nagysága, amelynek legfontosabb eleme a jegyzett tőke, meghatározza mind az üzleti, mind a forrásoldali aktivitást. Az elsősorban devizában nyújtott hitelek a jegyzett-tőkeemelés nélkül, a forint leértékelésével párhuzamosan egyre kisebb összegűek lehetnek.
Az EXIM Bank csak akkor végezheti hatékonyan tevékenységét, ha kedvező kondíciókat képes ügyfeleinek biztosítani, működési költségeit nem elsősorban a hitelezési tevékenységén keresi meg, hanem azt jegyzett tőkéje jövedelméből képes fedezni. Az EXIM Bank tőkeemelése a kedvezőbb kondíciók kínálatának lehetőségén túl jóval nagyobb kockázatviselő-képességet tenne lehetővé, a költségvetés számára előnyös módon, egy elfogadható kockázatú portfolió kialakításával. A Mehib Rt. esetében az alaptőke hozama biztosít fedezetet a működési költségek és a tartalékok jelentős részéhez, tekintettel arra, hogy exportösztönzési szempontból a díjtételeket alacsony szinten kell tartani. Az exportösztönzés szempontjából kiemelt jelentőségű kereskedelmi kockázat biztosításának további dinamikus bővülése is feltételezi a biztosítási állomány növekedését követő jegyzett-tőke-emelést.
A törvényjavaslat 5. § (1) bekezdéséhez: amennyiben az EXIM Bank Rt. a törvényjavaslat 2. § (1) bekezdésében megfogalmazott jogosítványok között a g) pont szerint bel- és külföldi hitelintézetektől forrásszerzésre nemcsak hitel, hanem betét formájában is jogosult lehet, akkor a törvényen belüli összhang megteremtése érdekében szükséges a forrásoldali garanciát megteremteni, a hitelek mellett a betétekre is kiterjeszteni.
A törvényjavaslat 7. §-ához: a részvénytársaságok igazgatóságai a szaktárcák által jelölt tagokból állnak, akik ismerik a társaságokkal szemben támasztott elvárásokat. Indokolatlan ezért a tulajdonosi jogok gyakorlójának külön jóváhagyását előírni, amely az üzleti terv véglegesítését időben késleltetheti. Itt arról van szó, hogy jelen pillanatban az igazgatótanács 11 főből áll, ebből a 11 főből 8 főt a szaktárcák delegálnak. Itt ki lehetne kötni azt, a módosító indítványunkban ezt jeleztem, hogy a szaktárcák által delegált fők száma ne haladja meg a banki belső emberek számát.
A törvényjavaslat 13. §-ához: a nem piacképes kockázatok biztosítására általában nem érvényesek a biztosítási törvény rendelkezései, de lehetőséget kell teremteni arra, hogy a költségvetéssel való elszámolás során a tartalékképzés általános, a biztosítási törvény által előírt szabályai érvényesüljenek.
A 13., valamint 14. §-hoz: a törvényhez kapcsolódó kormányrendeletben a nem piacképes biztosítás szabályait, a biztosítás feltételeit szükséges rögzíteni, míg a biztosítás tárgyának tételes rögzítése gátolná a Mehibet abban, hogy a piac változó igényeihez biztosításaival alkalmazkodni tudjon.
A törvényjavaslat 17. §-ához: a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény a nagy kockázatok vállalására vonatkozó szabályoknál - a kárfizetés mértékei - kivételként kezelje a Mehib Rt. által biztosított exportszerződéseket. Itt azonban a kárfizetés mértéke helyett a biztosított összeg megjelölés indokolt, tekintettel arra, hogy a kárfizetés mértéke csak a káresemény bekövetkezése után állapítható meg. A bankok biztonságát a Mehib Rt. biztosítása adja meg. Ezért a biztosítás engedményezettje helyett a javaslat a kárfizetés jogosultja megfogalmazást tartalmazza, amely lefedi a biztosítotti és az engedményezési pozíciót is.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me