PÁLFY ISTVÁN

Full text search

PÁLFY ISTVÁN
PÁLFY ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Igen türelmes Képviselő Urak! Engedtessék meg, hogy a személyi jövedelemadó módosításáról szóló törvényjavaslat kapcsán néhány dolgot elmondjak a vállalkozókkal kapcsolatban. A magyar társadalom e jelentős rétege igen nagy várakozással tekintett 1997 ősze, az őszi parlamenti ülésszak elé. E felfokozott várakozást azok a törvénymódosító javaslatok indukálták, amelyek sorában a kamarai törvényről szóló módosító javaslat, a vállalkozói törvényről szóló módosító javaslat, a gazdasági társaságokról szóló törvényjavaslat és nem utolsósorban a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása tartozik. Magam - aki a gazdasági kamarák ezen felfokozott várakozását három éve indokoltnak látom, hiszen mióta a gazdasági kamarák működnek, ezek közül is a Kézműves Kamarát külön kiemelve, ott alkalmazásban léve - ismerem ezeknek a köztestületeknek a gondjait és tagságuk, a mikro- és kisvállalkozók gondjait is.
Úgy gondolom, hogy ez a várakozás, ami részükről megnyilvánul, nem véletlen, hiszen mindnyájunk által ismert, hogy a kamarai törvény megalkotása teljes konszenzussal történt, majd azt követően sok ígéretet nem váltottunk valóra. Úgy gondolom, az nem vonható kétségbe, hogy a kormány vállalkozásbarát politikát hirdet. Nem célom e politikát nekem sem kétségbe vonni, de utalnom kell arra, hogy a különböző nézőpontokból szemlélve - és ilyenek vannak, többek között a mikro- és kisvállalkozók nézőpontja is ilyen - nem mindig kristálytiszta és világos ez a kép. Napról napra megújul az ellentmondás, nevezetesen, hogy egy oldalról vállalkozásbarát politikáról beszélünk, más oldalról sok vállalkozó ezt nem érzi.
A dolog lényegét egy példán keresztül, egy benyújtott módosító javaslat sorsán keresztül szeretném bemutatni, előrebocsátva, hogy természetesen több módosító javaslatot is beadtunk képviselőtársaimmal, és bízunk annak elfogadásában is. Visszatérve a példára: az elmúlt hétvégi futárpostáig - ekkor kaptuk meg ugyanis a T/4935. számon beadott törvényjavaslatot a gazdasági kamarákról szóló '94. évi XVI. törvény és a T/4938. számú törvényjavaslatot az egyéni vállalkozásokról szóló 1990. évi törvény módosításáról - magamat figyelmetlen olvasónak vélve, illetve később az előterjesztők figyelmetlenségét feltételezve hiányoltam a személyi jövedelemadóról szóló módosító javaslatból a kamarai tagdíj adóból történő leírhatóságának passzusát.
Nos, az előbb említett két előterjesztés olvasása meggyőzött arról, hogy szó sincs figyelmetlenségről. E két módosítás sem utal a jelzett és immáron három éve vajúdó probléma megoldására. Ez azért is sajnálatos, mert egyrészt az elmúlt évben mindössze öt szavazat hiányában bukott meg a leírhatóságról szóló javaslat, másrészt az igazságügy-miniszter, valamint az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter által jegyzett, a kormány elé terjesztett javaslat e kérdést, illetve a megoldási javaslatát is tartalmazta. Úgy tűnik tehát, hogy ismét győzedelmeskedett a pénzügyi szigor, és ha a személyi jövedelemadóról szóló javaslat így megy át, ismét komoly csalódást okozunk a vállalkozók széles körének.
Tisztelt Képviselőtársaim! Megismétlem: rosszindulattal sem lehet állítani, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvénymódosító javaslat nem tartalmaz a vállalkozók számára kedvező tételeket. Mégis úgy gondolom, hogy a több szocialista képviselőtársammal együtt benyújtott, a kamarai tagdíj adóból történő levonhatóságát célzó módosító javaslatunk realitáson alapul, és demonstratíve is fontos lenne annak elfogadása. A kötelező kamarai tagság fontos elv. Mindenütt, ahol kötelező, a tagdíj nem jelent újabb terhet a vállalkozók számára. Úgy gondolom, tudnunk kell azt, hogy azok a kamarák, területi kamarák, amelyek adóssággal tartoznak a kormányzat felé, bizony nagyon nehezen veszik azokat a felszólító leveleket, amelyekben 64 százalékos büntető kamatról értesülhetnek, hiszen tulajdonképpen a létükről van szó.
Javaslatunk a mikro- és kisvállalkozók, a vállalkozói réteg legnehezebb helyzetben lévő tagjairól szól, és azok érdekeit szolgálja. Számítások igazolják, hogy az adóbevétel kiesése jelentéktelen lenne ahhoz az ösztönzéshez képest, amit e lépés jelentene.
Az elmondottak figyelembevételével tisztelettel kérem az illetékes bizottságokat és minden képviselőtársamat, hogy a javaslatot mérlegelni, támogatni és elfogadni szíveskedjenek.
Az általános vitában azért kívántam ezt szóvá tenni és kérni, mert úgy ítélem meg, hogy a siker érdekében idejében kell szólni.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me