AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását a többi adótörvényhez hasonlóan az adórendszer stabilitásához fűződő kiemelkedő érdekekre figyelemmel az adóztatás hatékonyságának javítása, a jogalkalmazási nehézségek csökkentése, valamint az adminisztrációs terhek mérséklése iránti igények miatt az idén csak kisebb mértékben tartjuk indokoltnak. A közepes terjedelmű törvénymódosításra a kormány az eljárásjog követő jog jellegéből adódó, a jogi környezetben bekövetkezett és bekövetkező változásokra szükségszerű reakciók miatt tesz javaslatot.
Ezek közül elsőként említendő, hogy a társadalombiztosítási ellátások fedezetéül szolgáló járulékokra vonatkozó 1997. évi LXXX. törvény 56. §-a rendelkezése szerint a járulékügyekben a járulékokra, illetőleg az egyes ellátásokra vonatkozó, törvényekben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvényt kell alkalmazni. A két törvény összhangjának megteremtése érdekében nem pusztán a törvény tárgyi hatályát rendező szabályok módosítására van szükség, hanem néhány olyan speciális előírást is meg kell határozni, amelyek az adók és a járulékok eltérő közgazdasági tartalmából, illetőleg a korábban megszokott szabályozási különbségekből adódóan a járulékügyek és az adóügyek között meglévő különbségeket a jövőben is megtartják.
Ugyancsak jelentősebb terjedelmű az a módosítás, amely a szabályozás igazítását jelenti az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatban egy önkormányzati rendelet alkotmányossági vizsgálata során az Alkotmánybíróság határozatában kifejtettekhez. Az Art. ezzel összefüggésben a javaslat szerint az értelmező rendelkezései között hiánypótlásként meghatározza a köztartozás fogalmát, kimondja, hogy adók módjára csak az a köztartozás hajtható be, amelynek a beszedését törvény határozza meg ezen a módon. A javaslat egyidejűleg könnyítve az önkormányzati adóhatóságok beszedéssel összefüggő feladatát, a nem magánszemély kötelezettek esetében az adók módjára behajtandó köztartozásokat az állami adóhatóság feladatává teszi.
Nemzetközi elkötelezettség és a jogalkotási program alapján a parlament várhatóan még ez évben elfogadja a külföldi vállalkozások fióktelepeiről és a kereskedelmi képviseletekről szóló kerettörvényt. Minthogy e két szervezettel bővül az adózók köre, és mert a fióktelep működésén keresztül végső soron a külföldi vállalkozás szerez jogokat és teljesíti a kötelezettségeket, az ezzel összefüggő sajátos adóztatási kérdések - mint a regisztráció és a köztartozásért fennálló felelősség - rendezést igényelnek, az ezzel kapcsolatos új szabályokat a javaslat beépíti az Art. rendelkezései közé.
A javaslat megújítja az Art. 5. számú mellékletében a külföldi személyek adóztatására vonatkozó szabályokat, részben a fióktelepről szóló kerettörvény rendelkezéseivel összefüggésben, nagyobb részt azonban a külföldi befektetők, illetőleg a Magyar Köztársaság területén adóköteles tevékenységet folytató külföldi szervezetek és magánszemélyek egyszerűsítési igényeinek megfelelően. Az új szabályozás összhangban van a jövedelemadó-törvények ide vonatkozó módosításával, illetőleg a kapcsolódó nemzetközi egyezményekkel is.
Az agrárium részéről megfogalmazódott igénynek tesz eleget a kormány, amikor is a termőföld-bérbeadásból származó jövedelmek adóztatásának feladatát a javaslattal az önkormányzati adóhatóságok hatáskörébe telepíti. Ezzel összefüggésben az adózás rendjéről szóló törvény újrarendezi az adó-megállapítási, -levonási, -bevallási, -befizetési és adatszolgáltatási szabályokat, és az érintettek számára a könnyebb alkalmazhatóság érdekében ezt egy helyen, a törvény 96/A. §-ában foglalja össze.
Tisztelt Országgyűlés! Az előzőekben említett jelentősebbnek tekinthető szabályozási csomópontokon túl a kisebb terjedelmű, főként a jogalkalmazást segítő pontosításokat tartalmazó módosítási javaslatok közül is néhány kiemelést igényel. A javaslattal a bevallási, befizetési rendet érintő egyszerűsítések történnek, megvalósul az önellenőrzésipótlék-számítás speciális rendezése szolgáltatásimport esetén, a többlet-befizetési kötelezettséggel nem járó önellenőrzések során az eddigi fix összegű pótlék helyett a tervezet maximálja a fizetendő pótlékot.
Pontosítások történnek a visszatartási jog gyakorlása, illetőleg a költségvetési támogatás kiutalását megelőző hiánypótló eljárás szabályozásában. Az utólagos adómegállapítás során a 30 napos ügyintézési határidőt 60 napra emeli a javaslat, erősíti a garanciát az adóhatósági határozat stabilitása tekintetében, és a végrehajtási szabályokban is történik néhány kisebb jelentőségű, az eljárás gördülékenységét javító korrekció.
Mint ismeretes, az adózás rendjéről szóló törvény 60. § (7) bekezdésének alkalmazása során az adóhatóság nyilatkozattételre szólította fel azokat az adózókat, akiknek bevallott jövedelme nem érte el a törvény alapján kiadott pénzügyminiszteri irányelvben közzétett jövedelemhatárokat. Az is ismeretes, hogy a jogintézmény első évi működése sajátos helyzetet teremtett. A többnyire a minimálbérnek megfelelően megállapított jövedelemhatárok alatt ugyan lényegében a bevallások szerint a szakmák kisebbségéből kikerülő főállású vállalkozók találhatók, de ezen, a bevallások szerint sokaknak jövedelmet alig nyújtó szakmákat a közhiedelem másként tartja számon. Erről a jelenségről a tisztelt Házban korábban felsorolásszerűen már számot adtam. Emlékeztetőül: a bevallások szerint a minimálbérnél is kevesebbet keresők közé tartozik például több ezer taxisofőr és vendéglátó egységeket üzemeltető vállalkozó. Egyértelműbben fogalmazva feltehetően a jövedelembevallások jelentős része nem a valós helyzetet mutatja.
(11.10)
Mindez aláhúzza, hogy az igazságos közteherviselés érdekében igenis szükség van az említett 60. § (7) bekezdésének alkalmazására.
Az Országgyűlés adatvédelmi biztosa a paragrafus alkalmazásával kapcsolatos vizsgálatát lezáró ajánlásában felhívta a pénzügyminiszter figyelmét, hogy alkotmányossági szempontból az lenne a megnyugtató megoldás, ha a személyes adatok ellenőrzéshez szükséges körét a jogalkotó törvénybe foglalná. E felhívásnak megfelelően, a jelenlegi törvényjavaslat új rendelkezések beiktatását indítványozza az Art. 45. §-ába. A törvényjavaslat bizottsági megvitatása során az e paragrafusban lévő szövegjavaslattal kapcsolatosan alkotmányos aggályok fogalmazódtak meg. Erre tekintettel készek vagyunk arra, hogy olyan módosító javaslatokat támogassunk, amelyek jogilag jobban körülhatárolják és pontosabbá teszik a szabályozást anélkül, hogy veszélyeztetnénk az adóbecslés intézményének működését, amely a közteherviselés ugyancsak alkotmányos kötelezettségének érvényesülését hivatott elősegíteni.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a beterjesztett törvényjavaslatot vitassák meg, és ha szükséges, így az előzőekben jelzett irányú módosítások után fogadják el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me