BUZÁS SÁNDOR

Full text search

BUZÁS SÁNDOR
BUZÁS SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról T/4891. számon előterjesztett törvényjavaslatot 1997. október 1-jei ülésén - a Házszabály 95. § (2) bekezdésében foglalt feltételeket is vizsgálva - megtárgyalta.
Az adózás rendjéről szóló törvény alapvetően biztosítja a központi költségvetés, illetve az egyes elkülönített állami pénzalapok, valamint az önkormányzatok költségvetési bevételeinek beszedéséhez szükséges jogi feltételrendszert. Az adórendszer stabilitásához fűződő érdekekre is tekintettel a törvényt jelentősebb mértékben módosítani, illetve a közteherviselők által már megszokottakhoz képest új jogintézményekkel kiegészíteni nem szükséges.
A változtatások elsősorban a jogi környezet alakulásából következnek; ezek a nyugdíjreform során elfogadott új járulékoltatási törvény, a külföldi székhelyű vállalkozások fióktelepeinek alapításáról szóló törvény, továbbá a változó anyagi jogi szabályok.
Az eljárások követő jog jellegéből adódó szabályozási kényszere mellett a törvénymódosítás egyszerűsíti az adózók adminisztrációs terheit, megteremti az adóhatóságok egymás közötti és velük adatszolgáltatási viszonyban álló szervezetek közötti adatáramlás korszerűsítésének feltételeit, javítja a köztartozások behajtásában érdekelt szervezetek munkamegosztási rendjét, korrekciót tartalmaz néhány adójogi szankcióra, és rendelkezik a termőföld-bérbeadással összefüggő adóztatási feladatok önkormányzati adóhatósághoz történő telepítéséről.
A javaslatok most is tartalmaznak a feketegazdaság ellen ható intézkedést, de a szokásosnál kisebb arányú az adóelkerülés ellen irányuló változtatás, ami arra utal, hogy az elmúlt években megvalósult intézkedések időtállónak bizonyultak.
A vitában érintett témák - az összes jövedelem felhasználásának kérdései, a nyugdíjjárulékkal kapcsolatos ügyek, a banki beszedési megbízás, a költségvetési támogatás igényléséhez szükséges személyi azonosító adatok - a vita során kiexponáltan hangoztak el. A legnagyobb vitát a legrészletesebben vitatott kérdés, a termőföld-bérbeadással összefüggő adóztatási feladatoknak az önkormányzati adóhatósághoz történő telepítése váltotta ki. A bizottság szükségesnek tartja a kedvezményezett jövedelem területhez vagy aranykoronához történő kötésének egyértelmű szabályozását.
Tisztelt Parlament! Összegezve: a feltett kérdésekre adott válaszok alapján a bizottság egyhangú szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak minősítette.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me