DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása tárgyában benyújtott, előttünk fekvő törvényjavaslat lényegi céljait a hozzá fűzött miniszteri indoklás értelmében az adóztatás hatékonyságának további javítása, a jogalkalmazási nehézségek csökkentése, valamint az adminisztrációs terhek mérséklése képezi. A Fidesz-Magyar Polgári Párt ezekkel a célkitűzésekkel egyetért, és támogatni tud minden olyan javaslatot, amely a fenti célok megvalósulását szolgálja.
E törvény kapcsán elsősorban az a kérdés merül fel, hogy mennyiben alkalmas e törvényjavaslat az említett célkitűzések szolgálatára, és a célok érdekében választott eszközök beleférnek-e a jogállam eszköztárába. E kérdés különösen élesen merül fel a törvényjavaslat 11. §-a kapcsán, mely az adózók ellenőrzésének sajátos szabályait és kereteit határozza meg. Magam is emlékeztetek ennek kapcsán az előzményre, hogy a személyi adatvédelmi biztos szeptember elején több pontban is sérelmezte az APEH-nak a vállalkozók körében nagy vihart kiváltott eljárását: az ellenőrzés céljából kibocsátott nyilatkozatblankettákat, melyekben visszamenőlegesen a vállalkozók életvitelére vonatkozó számos részkérdés megválaszolását igényelték, olyanokat, amelyeket különösen utólag elvárni nem lehet és melyek adózásra nem köteles személyi körök életvitelét is vizsgálat tárgyává tették volna. Az országgyűlési biztos fellépése jelentős mértékben közrehatott jelen törvénymódosítás létrejöttében, hiszen az ombudsman kifogásainak jelentős része azt sérelmezte, hogy az APEH eljárásának nincs jogszabályi alapja.
A pénzügyi adminisztráció és a kormány a megoldást nem abban kereste és találta meg, hogy az alkotmány és a törvény keretei között az adófizetők hatékony ellenőrzésének megvalósítására alkalmas eszközöket teremtsen; nem az állampolgári jogok biztosa által kifogásolt, az alkotmányt és a jogállamiságot sértő megoldást változtatta meg, hanem az egyszerű, mint a pofon logikájával most a törvényt kívánja a törvénymódosító javaslattal az alkotmányellenes és a jogállamiság kritériumait sértő eljáráshoz hozzáigazítani. Ez a "megoldás" nagy vihart és vitát váltott ki a múlt héten az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában is. Majtényi László adatvédelmi ombudsman a bizottsági ülésen a törvényjavaslatról azt mondta: "Ez a törvényjavaslat tökéletesen alkalmatlan mindenféle vitára, így a parlament általános vitájára is." Erre akkor is fel kell kapnunk a fejünket, ha később az adatvédelmi biztos úr ezt a nyilatkozatát csak az ominózus 11. §-ra korlátozta.
Jelen esetben azzal az egyébként igen ritka helyzettel állunk szemben, hogy a megoldás alkotmányellenességét nemcsak az ellenzék és nemcsak a pártatlan ombudsman állítja, hanem a bizottsági ülésen a kormánykoalíció több képviselője is, mint például Dornbach Alajos vagy Toller László kifejezetten vagy legalábbis feltételesen elismerte.
A mi álláspontunk e probléma kapcsán és az e probléma által jelzett általános érvényű dilemmával kapcsolatosan az, hogy egyszerre és egyidejűleg két követelményt kell kielégíteni. Egyfelől és egyrészről az arányos közteherviselés valóságos érvényesülése érdekében igenis szükség van olyan jogi eszközökre, amelyek alkalmasak az adóbevallások valóságának reális ellenőrzésére; alkalmasak annak biztosítására és kikényszerítésére, hogy a közterhek viselésében mindenki jövedelmének megfelelő mértékben vegyen részt.
Másrészről ugyanakkor elutasítjuk az olyan eszközök megválasztását, amelyek egyrészt az említett célokra alkalmatlanok, másrészt sértik az alkotmányosság és a jogállamiság követelményét. Nyilvánvaló, hogy az az elképzelés, hogy az állampolgárok beszámoltattassanak a legkülönfélébb életviteli szokásaikról, arról, hogy például mennyi kávét isznak, és hányszor mennek moziba, és hogy ez a beszámoltatási kötelezettség olyan, adófizetésre nem köteles személyekre is kiterjedjen, akik az adózókkal valamilyen személyes kapcsolatba kerülnek vagy kapcsolatban állnak, valóságukat illetően egyrészt ellenőrizhetetlenek, részletes nyilvántartásuk és dokumentálásuk senkitől nem várható el, és különösen az adózási kötelezettséggel nem rendelkező állampolgárok tekintetében alkotmánysértő.
Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában már a múlt heti vita során felmerült egy módosító javaslatnak a gondolata, amely elől, mostani nyilatkozatát is tekintve, úgy tűnik, a kormánykoalíció sem zárkózik el. A Fidesz-Magyar Polgári Párt - ismétlem - támogat minden olyan megoldást, amely az említett törvényi célokat a jogállam és az alkotmányosság keretein belül biztosítja. Így érdeklődéssel és várakozással várjuk azt a módosító javaslatot, illetve javaslatokat, melyek az említett törvényhely alkotmányellenességét kiküszöbölni alkalmasak.
(11.30)
A törvényjavaslat céljaihoz kapcsolódóan általánosságban azt is el kell mondanunk, hogy véleményünk szerint a tisztességes adófizetés, illetve a közterhek teljesítése nem egyszerűen adóigazgatási, adójogi vagy adminisztrációs kérdés. Meggyőződésünk, hogy a vállalkozók túlnyomó többsége a restrikciós politika olyan nyomása alatt áll, az adóknak, a hozzá kapcsolódó társadalombiztosítási járulékoknak és a folyamatos áremelkedések folytán az állandóan növekvő rezsiköltségeknek olyan terhei alatt végzi tevékenységét, melyek következtében az esetek nagy részében a talpon maradás is kész művészet.
A különféle terheknek ez a kumulálódó súlya kedvezőtlenül hat a közteherviselési morálra, mivel ezzel a jogos erkölcsi követelménnyel szemben az a tétel fogalmazódik meg bennük, hogy jövedelmük ilyen mértékű elvonása is erkölcstelen.
Ahhoz tehát, hogy az adófizetést megkerülő magatartásokat, a közterhek viselése alóli kibúvásokra irányuló törekvéseket megváltoztassuk, és kedvező irányba befolyásoljuk, nem elég az adminisztratív jogi eszközök alkalmazása, hanem a felelős kormányzatnak, a politikának mindent el kell követnie gazdasági viszonyaink olyan irányú javítása érdekében, melyek rövidebb távon is már alkalmasak a vállalkozói terhek csökkentésére. Vagyis az adminisztratív jogi eszközök mellett valóságos vállalkozóbarát politikára van szükség.
Az elmondottakból következően a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja az adózás hatékonyságának további javítását szolgáló eszközöket. Támogatja, hogy a törvényjavaslat a járulékok behajtása érdekében az adókra vonatkozó rendelkezéseket kívánja a járulékokra is alkalmazni. Bár az indoklásnak azt a megjegyzését - ezt hadd tegyem hozzá -, hogy ettől a javaslat még a járulékokat nem tekinti adónak, szofisztikának tartjuk. Támogatásunk egységes, attól függetlenül, hogy központi társadalombiztosítási ellátásra, vagy magánnyugdíj ellátására alapot adó járulékról van-e szó, jóllehet megjegyezzük, hogy a magán-biztosítótársaságokkal való jogviszony kötelező létesítésével kapcsolatos fenntartásaink változatlanok.
Egyetértünk és üdvözöljük azokat az egyszerűsítéseket is, amelyekkel az adófizetők adminisztrációs, nyilvántartási és nyilatkozattételi terheit, valamint a befizetési rendet ésszerűsítik és csökkentik. Támogatjuk azt a megoldást is, mely a termőföld bérbe adásából származó jövedelmek adóztatását az önkormányzati adóhatóságok hatáskörébe helyezi.
A törvényjavaslat hangsúlyozza, hogy az adóztatási eljárásról szóló törvény mint eljárásjogi jogszabály követő jellegű. Ebből a helyes megállapításból kiindulva kifogásoljuk, hogy a törvényjavaslat olyan eljárási szabályokat is intézményesíteni kíván, amelyeknek anyagi jogi alapja még nem teremtődött meg. A jogállami gondolkodásmóddal megint csak összeegyeztethetetlen, hogy - idézem az indoklás megfogalmazását -: Országgyűlés elé kerülő törvénytervezetek várható szabályaihoz igazítsuk a törvényeket. A kormány semmilyen előterjesztésben sem előlegezheti meg az Országgyűlésnek más kérdésekben később kialakítandó döntéseit. Az ilyen eljárás a parlament sértő lebecsüléséről árulkodik.
A helyes megoldás az, tisztelt képviselőtársaim, hogy vagy be kell várni az említett kérdésekben is az Országgyűlés törvényalkotó tevékenységét, vagy ha egymástól szétválaszthatatlan kérdésekről van szó, úgy az összefüggő törvényjavaslatokat csomagban kell megtárgyalni.
Összegezve: a Fidesz-Magyar Polgári Párt kész támogatni a törvényjavaslatot, amennyiben fogyatékosságaitól, kiváltképp alkotmányellenes és a jogállamisággal nem harmonizáló elemeitől megszabadítjuk. Mindezek érdekében a jelen törvény tárgyalásánál is kész a konstruktív együttműködésre. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me