DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon nehéz álláspontra helyezkedni egy olyan törvényjavaslat általános vitára való alkalmassága kérdésében, amely törvényjavaslat nem vitathatóan jó, támogatandó részeket is tartalmaz, de van olyan része, amely ellentétes a hatályos alkotmánnyal, és ellentétes egy hatályos alkotmányos alapjogot, az adatok védelmét szabályozó törvénnyel.
(12.00)
Amikor a Magyar Demokrata Fórum kialakította az álláspontját, akkor elsősorban az alkotmány tisztelete vezetett minket a tekintetben, hogy azt mondjuk: ebben a formában általános vitára alkalmatlan ez a törvényjavaslat. Ezt a nézőpontot képviselte a Magyar Demokrata Fórum képviselője is az alkotmányügyi bizottságban.
A Szabad Demokraták Szövetségének ez a kétarcúsága ismételten megnyilvánult a mai vitában is: nagyon élesen bírálja a törvényjavaslat ominózus 11. §-át, de azért tárgyalhatónak tartja. Ha az alkotmányos alapjogokat és az alkotmányt tiszteletben akarjuk tartani, akkor a Magyar Országgyűlés nem engedhet általános vitára olyan törvényjavaslatot, amely a szakértők, a képviselők szerint ellentétes az alkotmánnyal és ellentétes egy hatályos törvénnyel.
Nem lehet olyan politikai praktikum - mondom én -, amely lehetővé tehetné azt, hogy az Országgyűlés elé köztudottan olyan törvényjavaslat kerüljön tárgyalásra, amelyet módosítani kell, és amely módosítás indoka az, hogy a beterjesztett javaslat alkotmányellenes. Azért tettem hozzá, tisztelt képviselőtársaim, hogy mondom én, hiszen a kormánykoalíció éppen ma fogja elkövetni azt az igen súlyos alkotmánysértést, hogy... (Zaj. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem ez a mai témánk!) egy népszavazási kezdeményt lesöpör, és ezzel a lesöpréssel jelenti ki azt, hogy az állampolgároknak a törvényben, alkotmányban biztosított jogát nem veszi figyelembe.
Ez a kormánykoalíció ugyanúgy nem akarja figyelembe venni azt, hogy a magyar alkotmány és ennek alapján egy alkotmányos alapintézményt szabályozó törvényjavaslat biztosítja a személyes adatok védelmét. Ez egy politikai mentalitás kifejeződése, és az a hurrogás is, amit itt kormánypárti képviselőtársaim, bár meglehetősen csekély számban vannak jelen... (Közbeszólás az MSZP soraiból: Mint ti! Öten!), előadtak, szintén azt bizonyítja, hogy elevenébe talál a dolog, és önök a magyar alkotmányt semmibe sem veszik.
A Magyar Demokrata Fórum, amikor azt mondja, hogy egy ország életét a rend, a biztonság és a gyarapodás hármas jelszavára kell építeni, akkor kifejezésre juttatja azt is, hogy rend alatt a jogszabályok állandósulását kell érteni. Elképesztő szakmai színvonaltalanságra utal, ha egy kormány minden évben módosítja az adótörvényeket. És ezek nemcsak technikai jellegű módosítások, hanem minden évben igen komoly, alapvető módosítások történnek.
Hogy gondolják a kormánypárti képviselők: hogyan lehetséges oly módon hosszú távra tisztességesen befektetni, ha minden évben szigorodnak, változnak az alapvető előírások? Nincs az a tisztességes vállalkozó, aki előre tudná látni, hogy a kormány éppen ebben az évben hogyan és milyen módon fogja az előírásokat változtatni. Ezért törekszik arra, hogy minél többet tudjon kihozni az üzletből - még ha illegális módon, akkor is -, mert nem tudja a jövőjét biztonságosan kiszámítani.
A Magyar Demokrata Fórum nyugodt lélekkel kijelenti, egyszer fog változtatni az adórendszereken, és azt követően a vállalkozók, az állampolgárok biztosak lehetnek abban... (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ne viccelj!), hogy a hátrányukra nem fog változás történni. Nem fog változás történni, mert az a kormányzat, amely minduntalan ilyen változtatásokat hajt végre alapvető törvényeken, kifejezi, hogy nincs tisztában, hogyan és milyen módon kell egy gazdaságot irányítani. Az a kormányzat kapkod, az a kormányzat nyugodt lélekkel alkotmánysértő rendelkezéseket is beterjeszt, mert nem érdekli, hogy egy demokratikus jogállamban bizonyos jogszabályokat sajnos a kormánynak be kell tartani, és be kell tartani a kormánypárti képviselőknek is - bármennyire is a szavazások eredményeképpen jelenleg többségben vannak az Országgyűlésben.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat céljával alapvetően mindenki egyetért. A közterhek arányos viselését el kell érni, ehhez az adóhatóságnak megfelelő fegyvereket is kell adni, de nem olyan fegyvereket, tisztelt képviselőtársaim, amelyeket itt az önök szocialista-szabaddemokrata kormányzata javasol.
Nem lehet olyan törvényjavaslatot beterjeszteni, amely az országgyűlési biztos intézményének tekintélyét súlyosan sérti. Ha még visszaemlékeznek, a korábbi parlamenti ciklusban igen sokan az akkori ellenzék tagjai közül üdvözölték, hogy létrejön egy olyan jogintézmény, az országgyűlési biztosi jogintézmény, amely alapul szolgálhat arra, hogy a kormányzati többséggel szemben a kisebbség jogait meg lehessen védeni. Mondták ezt akkor az akkori ellenzéki politikusok, akik most kormánypárti politikusként kétségbe vonják Gönczöl Katalin biztosnak azt a jogosítványát, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, kétségbe vonják az adatvédelmi biztosnak azt az ajánlását, amelyben megállapította, hogy a Pénzügyminisztérium, az APEH korábbi eljárása, illetőleg ennek a beterjesztett törvényjavaslatnak a 11. §-a alkotmányellenes.
Ugye, mennyire megváltozik a politikai mentalitás, ha valaki - korábban ellenzékből - átült a kormánypárti padsorokba!
Az adatvédelmi biztos úr az alkotmányügyi bizottság ülésén nagyon részletesen érvelt, hogy a 11. § alkotmányellenes. Három olyan részt is felsorolt, amely égbekiáltó törvénytelenséget jelent.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Ha ez a törvényjavaslat azt mondja ki, hogy az APEH minden olyan adathoz hozzáférhet, amelyet törvény nem tilt, akkor nagyon plasztikusan fogalmazott az adatvédelmi biztos úr, amikor azt mondta: lehetséges létrehozni egy nemzetbiztonsági hivatalt, az APEH-ből lehet nemzetbiztonsági hivatalt csinálni, de ha ez a jogalkotó célja, akkor szíveskedjenek ezt jobban megfontolni, és egy alaposabb előterjesztést az Országgyűlés elé tenni. De nyilvánvalóan nem lehet ez a célja, hiszen ilyen korlátlan felhatalmazásra a korábbi diktatúrák idején lett volna lehetőség. Akkor, amikor Magyarország nem vitásan csatlakozni akar az Európai Unióhoz, egy ilyen korlátlan felhatalmazással soha nem fognak minket felvenni.
Úgyszintén, igen tisztelt képviselőtársaim, minden nyilvántartást felhasználhatóvá kíván tenni ez a törvényjavaslat az APEH számára. Ne haragudjanak, hogy ezt mondom: nevetséges! Nevetséges ez az elképzelés akkor, amikor jól tudjuk, hogyan és milyen módon használtak fel korábban nyilvántartásokat az állampolgárok kárára. Az APEH-nek éppen elég jogosítványa van ahhoz, hogy eljárjon az adóelkerülőkkel szemben, csak az lenne az igazi, ha mindegyikkel szemben eljárna. A társadalomban a jogos elégedetlenséget nem az váltja ki, hogy az APEH-nek nincs megfelelő eszköze, hanem az, hogy a társadalom többsége előtt nyilvánvaló, hogyan és milyen módon keletkeztek a nagy vagyonok, azonban az APEH ezekkel a személyekkel szemben nem jár el.
A jelen törvényjavaslatot ezen ominózus inkriminált rendelkezése miatt nem lehet támogatni. Még ha módosító indítványokkal megpróbálják az alkotmányellenességet kiküszöbölni, akkor utólag önök is be fogják ismerni, hogy egyáltalán általános vitára sem lett volna szabad bocsátani ezt a javaslatot mindaddig, ameddig a kormány ezeket a rendelkezéseket nem veszi ki ebből a törvényjavaslatból.
Mellékesen még utalni szeretnék arra - mert nem kapott kellő hangsúlyt -, hogy ez a javaslat egy törvényről szól, amely még meg sem született, nevezetesen ez a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelephelyéről s a többiről szóló törvény. Erre tartalmaz rendelkezést is. Talán be kellene várni, hogy az a törvény megszülessen.
Másrészt pedig az adatvédelmi törvénnyel ellentétesnek tartom még azt, hogy a jelzálog-hitelezés kapcsán a bankok olyan adatokhoz hozzáférhetnek, amelyek az ingatlanok forgalmi értékére vonatkoznak.
(12.10)
Ebből nagyon rövid úton meg lehet állapítani az ingatlanok tulajdonosát is, és ez visszaélésszerű adatfelhasználásnak minősülhet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me