DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az adózás rendjéről szóló törvényt a Szabad Demokraták Szövetségének vezérszónoka, Ungár Klára, technikai jellegű törvénynek minősítette. Ezzel a definícióval a Független Kisgazdapárt nevében egyet is tudok érteni, de annak kihangsúlyozásával, hogy egyben ez a meghatározás rögtön alkalmat is nyújt arra, hogy a törvény igazi nagy hibáját feltárhassuk. Ugyanis egy technikai jellegű törvénynek nem is lehet nagyobb hibája az adózás rendjét illetően, mint az, ha nem teremti meg azokat a civilizált viszonyokat az adóhatóságok és az adózók között, amelyek minden európai országban természetesnek számítanak. Márpedig meg kell állapítanom, nemhogy nem teremti meg ez az előterjesztés az adóhatóságok és az adóalanyok közti civilizált együttműködés lehetőségeit, hanem sajnálatos módon a jelenlegi elfogadhatatlan állapoton tovább torzít, tovább ront - márpedig a civilizált viszony megteremtése lenne az európai uniós jogharmonizáció valóságos fegyverténye.
Az elmúlt hét évben az adózás rendjéről szóló törvényt több alkalommal módosították. Az általános indoklás ahelyett, hogy a folyamatos változtatgatásokat, a hibás munkamódszer következményét kritizálta volna, érdemtelenül feldicsérte. A Pénzügyminisztérium szerint ugyanis a törvény a rengeteg változtatgatásnak köszönhetően alapvetően kielégíti a vele szemben támasztott igényeket. Ugyanakkor a Független Kisgazdapárt és személy szerint az én megítélésem szerint is az a tény, hogy a számos módosítgatások ellenére a törvénynek ma több hibája van, mint korábban; és az a tény, hogy a hatásvizsgálatot ma éppúgy nem találjuk meg a módosítás mellékletében, mint korábban, egyben olyan következményeket is jelent, hogy teljesen felesleges költségekkel terheli meg a központi költségvetést ez a beterjesztés, és az adminisztrációs terhek elszenvedőit, az adóalanyokat sújtja. A kormány ismételt és tudatos törvénysértést követ el, amikor sorozatosan elmulasztja a hatásvizsgálatok elvégzését és a Ház elé tárását.
A kormány egyébként jól ismeri a leckét, azt el is szavalja, de sajnálatos módon alkalmazni nem tudja. Az adózás rendjéről szóló törvény csak az elmúlt hetekben a sokadik, nagyon jelentős terjedelemben átdolgozott adójogszabály. A kormány minden esetben arra hivatkozik, hogy az adórendszer-stabilitásához komoly érdekek fűződnek, de ennek ellenére nagyszámú módosítást hajt végre különböző törvényeken - most az adózás rendjét érintő törvényen -, ami a bonyolultság és az áttekinthetetlenség újabb régióit éri el, és az adóalanyokat olyan jogbizonytalan helyzetbe hozza, hogy az nem stabilitást, hanem instabilitást eredményez.
A szövegezés olyannyira nehézkes, hogy az adószakember számára is terhes feladat a sok-sok új szempont átrágása, azoknak a régivel való szinkronba hozatala. A Pénzügyminisztérium az adórendszer stabilitást hangsúlyozza, majd felsorolja a módosítás okait. Ez egy groteszk megközelítés, mert vagy stabilitás van, de akkor nincsen módosítgatás, ha módosítgatás van, akkor viszont nincs stabilitás.
A módosítgatásokat tartalmazó lista azonban sajnálatos módon rendkívül hosszú és ellentmondásos. A nyugdíjreform, a jövedéki adó, a gazdasági társaságokról szóló új törvény, az adóztatás hatékonyságának további javítása, a jogalkalmazási nehézségek csökkentése és a többi számtalan olyan konkrét és megfoghatatlan ok, ami szabad kezet ad az újabb és újabb költséges módosítgatásokhoz. A jelenlegi módosítások egy részét tragikomikusnak kénytelen minősíteni a Független Kisgazdapárt.
A nyugdíjreformcsomag elfogadásának következményeként eljárási kérdésekben a társadalombiztosításnál is az adózás rendjéről szóló törvényt kell alkalmazni. Az indoklásban a Pénzügyminisztérium hosszasan fejtegeti, hogy milyen módon kerülhető el a vita azzal, hogy a járulékokat nem tekinti adónak, de leszögezi, hogy a járulékokra is az adóra vonatkozó rendelkezéseket kell érvényesíteni. Az ilyen megfogalmazások megtévesztőek, az adóalanyokat illetően elfogadhatatlanok.
(11.50)
Az adózás rendjéről szóló törvény ötödik adóhatóságként nevezi meg a társadalombiztosítást. A Független Kisgazdapárt megállapítása szerint ezzel megint a gombhoz varrják a kabátot, hiszen a csapnivalóan rossz nyilvántartású társadalombiztosítást még nagyobb hatáskörrel ruházzák fel, ami adott esetben nemcsak a káosz növekedéséhez, hanem önkényeskedésekhez és botrányokhoz fog vezetni. A nyilvántartás megszervezése nélküli adóhatósági jogkör adományozása nemcsak hiba, hanem - a Független Kisgazdapárt megítélése szerint - egyenesen bűn is. A társadalombiztosításnak nincsenek pontos adatai, a társadalombiztosításban káosz van - ez nemcsak a Független Kisgazdapárt megállapítása, hanem lényegében az ÁSZ-é is -, mégis vélt követeléseit most nagyobb jogosítványokkal érvényesítheti a társadalombiztosítás, mint eddig.
A jövedéki adóról szóló törvénytervezet következményeként adóhatósági jogkör jut a VPOP-nak is. Ezzel teljesülni látszik Bokros Lajos álma, hiszen - emlékeztetem önöket arra - ő valamikor arról álmodozott, hogy a VPOP-nak fogakat ad. Most az adóhatóság ha nem is fogakat, de egy rendkívül rozoga protézist adott, viszont ezzel káoszhelyzetet teremt. Az APEH és a VPOP összekapcsolása, összeolvadása a Független Kisgazdapárt szerint előkészítetlen, és így rengeteg negatívuma lesz annak.
Az adózás rendjéről szóló törvény olyan egyszerűsítéseket is magába foglal, amelyek formálisak, de terjedelmes szövegezésük miatt a szándékolt céllal ellentétes hatást fognak elérni, hiszen az adminisztrációs terheket növelik. Szerintem nincs értelme annak, hogy a PM az adóhatóságot felhatalmazta az egyszerűbb és hatékonyabb munkára, jelen esetben kombinált nyomtatvány bevezetésére. A jobb munkát és az ésszerűsítést az APEH és a többi adóhatóság kötelességévé kell tenni, az APEH felhatalmazása ugyanis törvényi felhatalmazás nélkül is megvolt, tehát végre számon kellene kérni a törvényi felhatalmazás következtében a működés elégtelenségét. A kombinált bevallás eddig is létezett, a költségvetési támogatásokkal való elszámolásokat is magában foglalja. Az ellenőrzés azonban - az utóbbi évek tapasztalatai szerint is - az adóhatóság működésének gyenge oldala, következésképpen az adózás rendjéről szóló törvényben tételesen kellett volna meghatározni, hogy milyen feladatai vannak az APEH-nek ezzel kapcsolatban.
Mivel letelt az időm, jelzem, hogy számos észrevétele lenne még a Független Kisgazdapártnak, de tízperces vezérszónoklatban egy rossz törvény valamennyi hibáját felsorolni nem lehet, ezért majd jelentkezni fogunk később a további hiányosságok feltárása érdekében.
Köszönöm, elnök asszony. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me