DR. SOLYMOSI JÓZSEF

Full text search

DR. SOLYMOSI JÓZSEF
DR. SOLYMOSI JÓZSEF (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én eredetileg egy hosszabb hozzászólásra készültem, de a késői időpontra tekintettel megpróbálom röviden összefoglalni azt, amit akartam, és így a hozzászólásom inkább vázlatos lesz. Ezt a néhány gondolatot viszont mindenképpen szeretném elmondani, annál is inkább, mert köztudott, hogy az Agrárszövetség megalakulása óta azon fáradozik, hogy legyen egy agrártörvénye a Magyar Köztársaságnak. Igaz, hogy ezt kezdetben nem agrártörvénynek neveztük, hanem agrárorientációs törvényre gondoltunk. Igazából ez a törvényben megfogalmazott cím - Törvényjavaslat az agrárgazdaságról - igazából azt feltételezi, amire mi is gondoltunk és jelenleg is gondolunk.
Nemcsak az Agrárszövetség, hanem, azt hiszem, valamennyi parlamenten belüli párt és a parlamenten kívüli pártok, érdekképviseletek is hangoztatták sok éven keresztül, hogy egy ilyen törvényre lenne szükség, mint amit most a kormány beterjesztett, tehát egy kerettörvényre. Egy olyan törvényre, amely leveri a megfelelő cölöpöket, és ezekre a cölöpökre lehet a későbbiekben építkezni, és építkezhet az agrárgazdaság ezekre a cölöpökre függetlenül attól, hogy a kormányok jönnek vagy mennek.
Egy évvel ezelőtt az Agrárszövetség egy országos szakmai tanácskozást szervezett Fejér megyében, Enyingen, ahol nagyon sok szakember, politikus, tudós vett részt, és ezen a tanácskozáson azt a kérdést tettük fel, hogy szükség van-e agrártörvényre. Akkor mi már elővettük a német mezőgazdasági alaptörvényt, és próbáltuk boncolgatni ezt az, azt hiszem, két- vagy háromoldalas, rövid törvényt.
(23.20)
Azt hiszem, nem volt túlzottan meglepő, hogy végül úgy álltunk föl erről a tanácskozásról, hogy igenis szükség van egy ilyen törvényre Magyarországon is. Szükség van azért, hogy választ adjon arra, hogy szükség van-e Magyarországon a mezőgazdaságra, az agrárágazatra. Ha szükség van, akkor milyen mezőgazdaságra van szükség és ha szükség van, akkor ahhoz a megfelelő feltételeket törvényi alapon is biztosítsa.
Mi akkor úgy gondoltuk - és ez a véleményünk azóta sem változott -, hogy e törvénynek nem kell többet felvállalni, mint hogy szabályozott formában térjen ki a támogatás rendjére határozza meg, hogy mi a kormány feladata határozza meg, hogy mi az Országgyűlés feladata térjen ki néhány technikai kérdésre, ami az évről évre visszatérő mérőrendszerhez kapcsolódik.
Igazából, azt hiszem, nyugodtan el lehet mondani, hogy ez a most beterjesztett törvény ezekre a kérdésekre választ ad, hisz a törvény rögzíti, hogy az agrárgazdaság a nemzetgazdaság kiemelten fejlesztendő területe, amely ahhoz, hogy a szükséges mértékben fejlődjön, és versenyképességét kül-, illetve belpiacon egyaránt javítsa, megkülönböztetett támogatásra tart igényt. Rögzíti továbbá a kialakult változatos üzemi viszonyok fennmaradásának szükségességét, a fiatal gazdák megkülönböztetett támogatásának fontosságát, a termőföld jobb hasznosítását elősegítő birtokviszonyok szabályozási eszközökkel történő kialakításának szükségességét és a fejlesztési célok megvalósításához nélkülözhetetlen központi forrás egyelőre még arányosított mértékét.
A törvény kitér az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdésére, a mezőgazdasági információs rendszer fejlesztésére, a felkészülés során prioritásként kezelendő irányítási területekre, a támogatási elvekre, és annak igényét is felveti, hogy az agrárgazdasággal és vidékfejlesztéssel foglalkozó kormányzati szervek tevékenységét össze kell hangolni. Igazából, azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez a törvény választ ad az általunk feltett kérdésekre.
A nagy kérdés csupán az, hogy lehet-e közmegegyezéssel megalkotni egy ilyen törvényt. Az ellenzéki képviselők szinte valamennyien felvetették, hogy nincs közmegegyezés. Ez nagyon sajnálatos, mert minden úgy indult, hogy itt közmegegyezéssel meg lehet alkotni ezt a törvényt. Arra esély is volt, hogy egy ilyen keretjellegű törvényt a mai körülmények között, a mai viszonyok között is meg lehet közmegegyezéssel alkotni, bár arra már az elején is elég kevés esély volt, hogy egy nemzeti agrárprogramot a mai viszonyok között - amikor ilyen távol vannak a mezőgazdasággal, az agrárágazattal kapcsolatos politikai vélemények egymástól, hogy ebben lehet-e konszenzusra várni -, azt hiszem, hogy erre most pillanatnyilag túlzottan nagy esély nincs.
Viszont Gödöllőn, ahol elindult az agrártörvény, kétszer megtelt a hatalmas aula, tehát az ország szakmai elitje megjelent kétszer is a tanácskozáson. Úgy gondolom, hogy ennek üzenet értéke van. A szakmán belül tehát közmegegyezés van. Ha a szakmán belül közmegegyezés van, akkor úgy gondolom, hogy a politikának kutya kötelessége lenne, hogy próbáljon alkalmazkodni ahhoz a közmegegyezéshez, amit a szakma képvisel. (Dr. Kis Zoltán: Így van!) A szakma nagyon várja ezt a törvényt. Ha a szakma várja, akkor nekünk sokat nem szabad teketóriázni. Úgy gondolom, hogy mindenképpen meg kell alkotni ezt a törvényt.
Alapjában véve, azt hiszem, hogy lehetett érzékelni az általam elmondottakból, hogy mi támogatni fogjuk, és egyetértünk ezzel a törvénnyel. Ugyanakkor szeretném hozzáfűzni, hogy minden törvénytervezet javítható. A napokban kaptunk jó néhányan - gondolom, az ellenzéki és kormánypárti képviselők egyaránt - olyan szakmai anyagokat többek között a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségétől, a MOSZ-tól, az Agrárkamarától, és érdemes elgondolkodni az általuk javasoltakkal kapcsolatban. Azon túlmenően, hogy stilisztikai módosításokat is javasolnak, úgy gondolom, hogy már a preambulumban el kellene fogadni azt a véleményüket, hogy legalább deklaráljuk és mondjuk ki, hogy csak tartósan növekvő agrárteljesítmények mellett valósítható meg az, amit a kormány célul kitűzött.
Egyelőre bármennyire is távol vannak a vélemények, azt hiszem, nem kerülhető meg az, hogy számszerűen is ne fejezzük ki: a GDP-nek, az össztársadalmi terméknek hány százalékát gondoljuk a költségvetési támogatásra fordítani a nem közvetlen agrárcélokat szolgáló támogatások mellett. Azt hiszem, e mellett a 2,5 százalék mellett - amit már sokszor hangoztattunk -, e mellett a szám mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
Azt hiszem, utalni kellene arra is, hogy az agrárágazat egyik legnagyobb gondja az agrárolló változatlanul nagyra nyílása, és a záródásának segítéséről kellene mindenképpen legalábbis említést kellene tenni. Említést kellene arról is tenni, hogy szektorsemleges közgazdasági feltételeket kellene ebben az ágazatban biztosítani azzal együtt, hogy az adó, a járulékrendszer agrártermelőket sújtó, hátrányosan érintő részeinek megszüntetésével is foglalkozni kellene, mint ahogy a civil szervezetek, köztestületek agrár-érdekegyeztető fórum szerepével, illetve ezen szervezetek jogosítványával.
Ki kellene mondani azt is, hogy az utóbbi időben az agrárkamarák nagyon komoly szerepet vállalnak a magyar mezőgazdaságban, és támaszkodni kellene az általuk koordinált szaktanácsadást megalapozó termelési-termelői információs rendszerre is. Módosító javaslatok már megfogalmazásra kerültek. Úgy gondolom, hogy ezeket a módosító javaslatokat érdemes lenne támogatni, és ezekkel a módosító javaslatokkal együtt én személy szerint is, és az Agrárszövetség is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül az agrárgazdaságról szóló törvény megszülessen.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me