SZÁNTÓ MIHÁLY

Full text search

SZÁNTÓ MIHÁLY
SZÁNTÓ MIHÁLY (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés által tárgyalt, agrárgazdaságról szóló törvényjavaslat üdvözlendő, jó szándékú indítvány a hazai mezőgazdaság problémáinak orvoslására, a mezőgazdaság fejlesztése érdekében.
A gyakorlati megvalósítás, a mezőgazdaság fejlesztése során figyelembe kell venni azt is, hogy melyek azok a mai környezetvédelmi, természetvédelmi követelmények, amelyeknek figyelmen kívül hagyásával a fejlesztés hosszú távon érezhető módon hibás útra vinné el hazánk agrárgazdaságát. Mindenképpen el kell kerülni, hogy ilyen irányba mozduljon el a jelenlegi helyzet.
Általánosan közelítve a mezőgazdaság problémáit, közismert az az alapigazság, hogy a mezőgazdasági termelés az emberi létfenntartás egyik alapvető tevékenysége, különleges szerepet tölt be minden emberi társadalom életében. Különösen így van ez Magyarországon, mivel természeti adottságaink a mezőgazdaság szempontjából a föld többi országával történő összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ezen adottságok megfelelő hasznosítása nemcsak az ország számára fontos, hanem világgazdasági, világélelmezési szempontból is lényeges kérdés.
Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a hasznosítás nem tekinthető egyszerű, könnyű feladatnak. Ennek néhány elemére később még kitérek; most csak azokat a sajátosságokat említeném, amelyekre talán a későbbiekben, de mindenképpen figyelemmel kell lenni a fejlesztés folyamatának kialakítása, megvalósítása során.
(23.00)
Először is a közel teljesen nyílt világpiac különleges helyzetet alakított ki a világon. A világon egyes termékek a szállítás fejlődésének jóvoltából a legtávolabbi piacokon is meg tudnak jelenni versenyképes árakon. Attól függetlenül is ez a helyzet, hogy a versenyképesség biztosításának alapja sok esetben az állami támogatás.
Az eddig említettekből következik, hogy a szubvenció fenntartásához egyrészt bizonyos gazdasági fejlettségi állapot szükséges, ami nem a mezőgazdaság termeléséből származik, másrészt igazán a túlkínálati piacokon csak versenyképes, jó minőségű, illetve sajátos termékekkel megjelenve lehet hosszú távon sikereket elérni. Zárójelben megjegyezném, hogy a mezőgazdaság az élelmiszer-elosztás globális problémáit mutatja, hogy miközben a világ egyes részein százmilliók éheznek, addig másutt élelmiszer-felesleg mutatkozik. Világos a megállapítás, hogy az adott területen a helyi adottságoknak legjobban megfelelő, minőségi árutermelés lehet a megoldás Magyarország számára.
Külön kérdés a mezőgazdasági problémák megoldásának módja. Amint a múlt, a jelen és minden bizonnyal a jövő tapasztalatai is mutatják, nem tekinthető egyszerű kérdésnek. Összetett, komplex feladat, hatásai, következményei a gazdaságtól a környezet- és természetvédelemig kihatnak, tehát csak összefüggéseire tekintettel lehet kezelni a kérdést. Az egyoldalú megközelítés súlyos hibák, tévedések forrása lehet.
Mondanivalóm elején a megfelelő jelzőt olyan értelemben is használtam, hogy a mezőgazdaság fejlesztésénél a nemzetközi, az EU-vonatkozásokat, -változásokat, -folyamatokat alapvetően figyelembe kell venni. De itt sem egysíkú megközelítésről lehet szó, hanem az előbb említett komplex szempontú szemléletből kell kiindulni. Elég csak arra utalni, hogy a környezetvédelmi szempontból káros agrokemikáliák nem megalapozott és esetlegesen technológiailag nem megfelelő újbóli használata milyen súlyos problémákat vetne fel a környezetvédelem, a vízminőség vagy a természetvédelem vonatkozásában, mennyiben nem felelne meg hosszú távú érdekeinknek nemzetközi környezetvédelmi szempontból sem.
A mezőgazdaság továbbfejlesztése során mindenképpen figyelembe kell venni az elfogadott környezetvédelmi és természetvédelmi törvények mellett az Országgyűlés által közel teljes egyhangúsággal, ellenszavazat nélkül elfogadott nemzeti környezetvédelmi programot, amely megszavazásának egyöntetűsége mutatja a parlamenti képviselők jövő iránt érzett felelősségét. A nemzeti környezetvédelmi program kitér a talaj és a föld védelmére. Röviden utal a mezőgazdasági szektor mint kulcsterület problémáira és feladataira.
Ehhez kapcsolódva elvként megemlíteném, hogy a jövő évben - már elnézést a kifejezésért - nem a természethódító, természetleigázó földhasználatok, technológiák térhódítása várható, hanem az adaptív, az adottságokhoz alkalmazkodó mezőgazdaság térnyerése lesz a tendencia, ami teljesen megfelel a fenntartható fejlődés elvének. A biotermékek, biogazdálkodás, környezetkímélő technológiák mint fogalmak és gyakorlati megvalósulások megjelenése, terjedése messze igazolója ennek a folyamatnak.
A természeti környezet és a termőföld védelmére utal a javaslat 3. § e) pontja és az 5. § g) pontja mondatának első eleme. A területfejlesztés alaptörvénye és az elmúlt hét végén a parlament elé került országos területfejlesztési koncepció is lényeges szerepet játszanak a vidékfejlesztés folyamatában, amiről a 6. § szól. A koncepció gyakorlatilag a térhasználat országos léptéke, azaz azt is megmutatja, hogy milyen területhasznosítás várható a jövőben az ország egyes területein.
Annak kifejtése, hogy ez milyen sokrétűen függ össze a hazai mezőgazdasággal - képviselőtársaim számára ezt nem szükséges bizonyítani. A területfejlesztési törvény alapján létrejött és működő intézményrendszer rendkívül fontos szerepet játszhat a vidék, a kistérség fejlesztése során.
A vidék fejlesztése és a kistérségi területfejlesztés szoros összefüggése alapján öntörvényűnek kell lennie a kettő összehangoltságának, integrálásának, melynek egyik nem kizárólagos, de rendkívül fontos eleme a mezőgazdaság.
Mondanivalóm vége felé mindenképpen utalnék arra, hogy az általam elmondottak soha nem statikus képekre, állapotokra, helyzetre kívántak utalni, hanem olyanokra, amelyek változnak, alkalmazkodnak a hazai és a nemzetközi globális igényekhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tartalmi szempontból mindenképpen észre kell venni, hogy sajátos ez a törvényjavaslat, olyan elemeket tartalmaz, amelyek az országgyűlési határozatokra jellemzőek. Az előttem felszólaló Bálint György képviselőtársam is beszélt erről a kérdésről. Látható az indítványból, hogy a javaslat címe a címben jelzett fogalomnál konkrétabb elemeket tartalmaz. Javasolható, hogy a cím pontosítása megtörténjen.
Konklúzióként elmondható, hogy a fenntartható fejlődés elvének megfelelően az Országgyűlés által elfogadott nemzeti környezetvédelmi program alapján az agrárgazdaság fejlődésének, modernizációjának olyan megvalósulását kell hogy megalapozza a törvényjavaslat, amely környezetkímélő, környezetbarát technológiák alkalmazását jelenti, és a magas értékű termékek előállítását valósítja meg hazánk, sajátos adottságaink, az elismert hazai szakemberek ismeretén alapulva.
Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me