DR. HORVÁTH JÓZSEF

Full text search

DR. HORVÁTH JÓZSEF
DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Engedjék meg, hogy ebben a két percben a tájékoztatási kötelezettségről szóljak néhány szót, mint az az orvos, aki ezt a szakmát 35 éven keresztül művelte, és aki millió alkalommal találkozott olyan helyzettel, hogy a családot vagy éppen magát a beteget kellett felvilágosítani a betegség természetéről.
Ami az orvos számára kötelezettség, az a beteg számára jog. A törvénytervezet szerint az orvos ezt a jogot nem tagadhatja meg a betegtől, még abban az esetben sem, ha a legsúlyosabb állapotáról kell őt tájékoztatni, és meg kell mondania azt, hogy a legmodernebb orvosi ellátás ellenére sincs remény a beteg felépülésére.
Világos dolog, érződik ez a törvénytervezetben is, hiszen a 135. § éppen ezzel a kérdéssel foglalkozik, de látnunk kell, hogy a 135. § három bekezdése együtt sem tud erre a kérdésre valóságos, reális megoldást kínálni. Nem tud rá megoldást kínálni, mert egyetlenegy, de annál fontosabb mondat hiányzik ezekből a paragrafusokból. Nevezetesen az, hogy a kezelőorvos részére - aki alkalmas arra, hogy a beteg diagnózisát felállítsa, aki alkalmas arra, hogy a beteget kezelje - meg kell adni azt a lehetőséget is, hogy joga legyen mérlegelni, hogy ebben a helyzetben mit mond meg a betegnek, és mit közöl a családdal. A gyakorló orvos tudja, mit mondjon, amikor a beteg felteszi neki a kérdést, hogy mire számíthat. Csak bele kell nézni a szemébe! A legkeményebb ember is, amikor ezt a kérdést felteszi, azt a választ várja... ugye tudjuk, hogy milyen választ vár. Tehát az orvosnak a mérlegelési jogot meg kell adni ebben a törvényben.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me