DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előző fölszólalók közül többen elég csípős megjegyzésekkel illették az úgynevezett betegjogok kérdését, és mint az emberi jogi bizottság tagja, kénytelen vagyok röviden reflektálni ezekre a megjegyzésekre.
Minden tévhittel szemben a betegjogok nem jelentenek semmiféle többletet az alkotmányban már benne foglalt alapjogokhoz képest; kodifikálásuk pusztán azt tisztázza, tisztelt képviselőtársaim, hogyan élhet alkotmányos jogaival a gyógykezelésre szoruló állampolgár a gyógykezelés speciális feltételei között.
Természetesen az arányosságra oda kell figyelni, de hát ezt szolgálja a törvényjavaslat vitája. Senkinek nem célja az, hogy az orvosok vagy az ápolónők jogászokká vagy adminisztrátorokká képezzék át magukat. Mindössze arról van szó, arról szólnak a betegjogok, hogy az ember betegen is ember, nem pedig tárgy, tisztelt képviselőtársaim.
Surján képviselő úr említette az embrióletétet, de beszélhetnénk a szervátültetésekről, az embriókkal végezhető esetleges kutatásokról vagy a génsebészetről, és csupa olyan dologról, amely a tudomány mai állása szerint óriási kihívást jelent az emberi méltósággal és az emberi önrendelkezési joggal szemben. Ezért is foglalkozott az Európa Tanács ezzel a kérdéssel, és sokéves vita után elfogadta a bioetikai konvenciót, amelyet épp ebben az évben nyitott meg aláírásra.
Ezek tehát olyan kérdések, amelyeket valóban tisztázni kell, és rendkívül fontos kérdések. Remélem, hogy a vita valóban hozzájárul ahhoz, hogy a helyére kerüljön minden. De a betegjogokat én nem illetném csípős megjegyzésekkel.
Még egy szó... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Majd a többit akkor, amikor a rendes felszólalásomat tartom meg, elnök asszony.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me