DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, ha valaki néhány hozzászólást már hallott, akkor nem mondhatja azt, hogy a betegjogokat illeti valaki csípős megjegyzésekkel. Annál is kevésbé, mert ha orvos szól, pontosan tudja, hogy a beteg betegen is ember, sőt: csak akkor tud gyógyítani, ha ezt figyelembe veszi, és nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítja, a beteg embert.
Nem arról van szó, hogy a betegjogokkal lenne valakinek baja. Arról van szó, hogy amit itt a törvény leír mint betegjogot, azzal van baj! Azzal van baj, mégpedig azért, mert még a betegek rovására is akar olyan típusú jogosítványokat adni, amely a jogász szemében fontos dolog lehet - csak éppen a jogász nem lát az orvos szemével, és nem látja azt, hogy ami jogilag helyes, az a beteget még meg is ölheti. Éppen ezért a szóártalomra, a beteg kíméletére, a beteg lelkiállapotának kíméletére legalább olyan erővel figyelni kell, mint arra a tényre, hogy a beteg tudja, milyen betegsége van és mi fog vele történni.
Nem azon van vita, tisztelt képviselőtársam, hogy a betegnek van-e joga vagy nincs; hanem azon van vita, hogy ez a törvény nem jól fogalmazza meg a betegek jogait, és ha ez változatlanul így maradna, akkor ártana a betegeknek és ártana a betegellátásnak - ezt pedig senki nem akarhatja!
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me