GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Horváth képviselőtársam kiváló végszót mondott nekem. Ő is orvos, mint az eddig megszólalók többsége. Igen örvendetes, hogy ennyi orvos van a Házban, majdnem annyira örvendetes, mint az a tény, hogy most valamivel kevesebben vannak, mint az előző ciklusban voltak. (Derültség a kormánypárti oldalon. - Dr. Pusztai Erzsébet: Ez nagyon vicces volt!)
Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert én mindenféle orvosi szempontot méltánylandónak tartok akkor, amikor a betegi jogokról beszélünk. De akkor, ha ez a parlament elfogadta - márpedig elfogadta - az állampolgárok önrendelkezési jogát saját személyes adataikkal, akkor ezt mint alkotmányos jogot konzekvensen végig kell vinni, nem lehet ettől eltekinteni. Lehetséges, hogy ez nem olyan struktúrában történik meg ebben a törvényben, mint ahogy az a nyugati országok hasonló törvényeiben van, de eddig is elhangzott, hogy körülbelül azt az átlagot célozza meg a betegjogok felsorolása ebben a javaslatban, mint ami Nyugaton már ismeretes.
Teljességgel feleslegesnek tartom szembeállítani az orvosokat és a betegeket ebben a harcban. Elsősorban azért, mert a betegjogok felsorolása nem jelenti feltétlenül azt - s ezt orvos képviselőtársaim figyelmébe ajánlom -, hogy ezek a betegek minden körülmények között élni akarnak ezzel a joggal. Egyáltalán nem biztos, hogy felteszik azt a kérdést, amit az imént Horváth képviselő úr mondott, hogy mire számíthat. Azt gondolom, egész egyszerűen az emberekre kell bízni, nem tehetünk mást - ha konzekvensek vagyunk önmagunkhoz -, mint hogy ezt a kérdést magára a betegre, magára az állampolgárra bízzuk, hogy döntse el, mit akar tudni a saját betegségéről.
Végezetül (Az elnök csengetéssel jelzi a felszólalási idő leteltét.) - befejezem, elnök asszony - arra a hasonlatra szeretnék visszatérni (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.), amit Surján képviselőtársam mondott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me