DR. NÁDORI LÁSZLÓ

Full text search

DR. NÁDORI LÁSZLÓ
DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Közmegegyezés van abban a megállapításban, hogy az egészségi állapotot lakossági méretekben döntő módon az életmód, továbbá a genetika, biológiai és a környezeti tényezők, kisebb mértékben az egészségügyi ellátás határozza meg.
Ugyanakkor az említett megállapítással harmóniában van az is, hogy a lakosság egészségi állapotát hosszú távon is jelentősen befolyásoló tevékenységi területek a következők: a család- és nővédelmi gondozás, a gyermek és ifjúság egészségügyi gondozása, illetőleg a sportegészségügyi gondozás. Ha pedig az egészségügyi szféra modernizációjában vezető szerepet játszik a betegségek megelőzésének és korai felismerésének előtérbe helyezése, ha elfogadjuk, hogy a betegségmegelőzés iránt valós társadalmi igény van, akkor ezen a logikai láncon eljutunk a sportegészségügyhöz, amelynek törvénybe emelését a magyar sporttársadalom elismeréssel üdvözli.
Nem túlzott az a megállapítás, hogy a törvény 43. §-ával európai tendenciát követ. Ilyen meggondolás alapján vállalkoztam egy látszólag résztéma megtárgyalására, előterjesztésére az általános vita keretében.
Tisztelt Országgyűlés! Az október elején rendezett európai sportkonferenciával esett egybe az Amszterdam-szerződés aláírása. Az európai alkotmány részeként kezelt dokumentum állásfoglalást tartalmaz a sportról, amelyről az alapokmány, a Maastricht-szerződés még nem tesz említést. A sport elfogadásának hátterében - és ez gondolatmenetem lényege - az állásfoglalás szerint az áll, hogy a sport az egyén egészségének, személyisége fejlesztésének fontos eszköze. Tehát a sportnak a megelőzésben, a betegségek előfordulásának mérséklésében játszott eszközszerepe ad ösztönzést az európai törvényhozásnak, a jogalkotóknak, a politikai döntéshozóknak.
A sport értékei tehát nem önmagukban valók, hanem a nevelés, a gyógyítás, a betegségmegelőzés eszközeként valósulnak meg az értékek, amelyek a sportegészségügyre nézve nagyon jelentősek. A sportegészségügy pedig - szerves összefüggésben a törvény alapcélkitűzéseivel - a sportolás folyamán előforduló ártalmakat kívánja megelőzni, megszüntetni, gyógyítani.
Nagy adósságot egyenlít ki az előterjesztett törvényjavaslat azzal, hogy elismeréssel egybekötött törvényi hátteret ad egy 50 éve folyó tevékenységnek, a sportorvosi szolgálatnak, illetve az Országos Sportegészségügyi Intézet működésének, annak a közel 500 orvosnak, kutatónak, asszisztensnek, akik mintegy 4 ezer fekvőbetegnek, 200 ezer járóbetegnek gyógyítását, rehabilitációját végzik évente.
Még nagyobb a száma a sportorvosi szűrésen, orvosi ellenőrzésen részt vevő fiataloknak, akiknek esetében a betegségmegelőzés, továbbá az alkalmasság megállapítása a sportorvosi szolgálat feladata.
Tisztelt Országgyűlés! Az előterjesztésben, annak háttéranyagában szereplő egyik megállapítás szerint az államnak elő kell segítenie az egészségtudomány fejlődését. Ebben a tekintetben nem gondoskodott a törvény-előkészítő, illetve beterjesztő a közel 6 évtizedes gyakorlat legitimálásáról, törvényi megerősítéséről. Ezért nyújtottam be módosító indítványaimat, amelyeknek elfogadása révén a törvény az egészségtudomány egyidejű fejlesztésével legitimálná, megerősítené az itthon és külföldön elismert sportorvosi kutatóbázisunkat.
A sportorvosi kutatás is gazdag, hosszú történelmi háttérrel vált ismertté, elismertté - néhány perc erejéig még erről. Már a harmincas években működött - elsősorban diáksportolókat érintő - sportorvosi szolgálat és kutatás. A kutatók már akkor rámutattak arra, hogy a fiatal szervezet miként alkalmazkodik a fizikai terheléshez. Ők jelezték például a sportszívvel kapcsolatos félreértéseket. A sportorvosi vizsgálatok kötelező jellege is ebből az időből származik. 1957-től intézményes keretek között folyik a testedzés és sport, valamint a szervezet alkalmazkodása közötti összefüggések kutatása. Emellett a lakossági sport, a szabadidősport jótékony hatására is törekednek bizonyítékokat szerezni a kutatók.
Az eddigi tapasztalat az, hogy csökkenteni lehet a rendszeres edzéssel a rizikótényezők számát, illetve azok kedvezőtlen hatását. A hazai doppinglaboratórium műszerparkjának megfelelő bővítésével képes megfelelni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásainak, és regionális központja lehetne a doppingellenőrzésnek. Ez a lehetőség nemcsak szakmai tekintélyt, hanem anyagi nyereséget is hozna a magyar sportnak.
Tisztelt Országgyűlés! Nemrég Kökény Mihály miniszter úrtól arról értesültünk, hogy a sportorvosi szolgálat fejlesztésére megfelelő anyagi hátteret nyújt majd a kormányzat. A múlt században épült, muzeális értékű kórházi épületegyüttesre valóban ráférne a helyreállítás, a rehabilitáció. Nyugodtak lehetnek tehát a kiöregedő olimpiai bajnokok, világbajnokok, élvonalbeli sportolók, sportvezetők és hozzátartozóik, hogy nem kell megválniuk meghitt környezetüktől, bizalmukat élvező orvosaiktól.
Az Országos Sportegészségügyi Intézet, a hazai sportorvosi szolgálat megérdemli a kormánytámogatást, mert alig túlbecsülhető testi, lelki támaszt adott és ad sok tízezer sportolónak. Ezért innen, az Országgyűlés szónoki emelvényéről mondok köszönetet nekik példamutató gondoskodásukért, munkájukért.
Tisztelt Országgyűlés! Az említett fontos pozitív elemek figyelembevételével a beterjesztett törvényjavaslat elfogadását javasolom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me