BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint a Magyar Olimpiai Bizottság tagja már több alkalommal foglalkoztam a magyar sport helyzetével, a finanszírozás kérdéseivel. A sporttörvény alapján létrehozott közalapítványok működésére, az általuk végzett sportfinanszírozás általános kérdéseire a közeljövőben szeretném felhívni a figyelmet. De ma egy másik speciális kérdéskörrel, a fogyatékosok élsportjának finanszírozásával szeretnék foglalkozni.
A fogyatékos emberek problémájának teljes körű rendezésével, e probléma rangján történő kezelésével még adós a magyar parlament és a kormány. Éppen a napokban hívta fel e kérdésre egyik képviselőtársunk a tisztelt Ház figyelmét. Úgy gondolom, hogy a társadalom erejét az mutatja meg, hogyan viszonyul a hátrányos helyzetű, az akadályoztatott - régi szóhasználattal: fogyatékos - emberekhez. A jelenlegi helyzet az, hogy a sporttörvény szerint a fogyatékosok sportjának támogatása a Wesselényi Miklós Közalapítvány feladatai közé tartozik, de az élsportot támogató Gerevich Aladár Közalapítvány feladatai közé nem. Tekintettel arra, hogy ezek egymással össze nem hasonlítható képességű, szerkezetű, feladatú szervezetek, az osztozkodás csak megosztani és nem integrálni fogja a sporttal foglalkozni kívánó hátrányos helyzetűeket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ön meghatározó szerepet tölt be a sporttámogatási rendszer kialakításában. Én is tudom, hogy a megváltozott helyzetben a magyar sport, a sportfinanszírozás nincs könnyű helyzetben. Úgy tűnik azonban, hogy e problémakörön belül is kiemelten rendezetlen a fogyatékosok élsportjának támogatása.
Kérdezem ezért önt, hogy mit kívánnak tenni azért, hogy a fogyatékosok élsportja megfelelő helyre kerüljön a magyar sport támogatásán belül. Egyáltalán mekkora támogatást kap ma a fogyatékosok sportja és ezen belül az élsport? Végül pedig: mit kívánnak tenni azért, hogy végre elegendő támogatást kapjon és ne egymással és egymás ellen kelljen osztozkodniuk e szervezeteknek a nekik juttatott igen csekély összegen?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me