DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy más területektől - mint például a foglalkoztatástól vagy épp a lakáshoz jutás - eltérően, a fogyatékos emberek sportja iránt most már közel húsz éve komoly figyelem valósul meg, és ez abban is megmutatkozik, hogy a központi költségvetés támogatja a fogyatékosok sportolását. Nem vonom kétségbe az ön állítását, miszerint a sérült, fogyatékos emberek számára a sport talán még nagyobb jelentőséggel bír, mondhatni, többszörös jelentőséggel bír. (Folyamatos zaj mindkét oldalon.) Ugyanakkor azt egy kicsit sajnálattal vettem tudomásul, hogy az ön kérdése is elsősorban a fogyatékos sporton belül is az élsportolók támogatására vonatkozik és azt helyezi előtérbe. Egy kicsit megfeledkezünk a több mint félmillió ember életéről, akiknek a sportolását, mozgásszegény életét kellene mindenképpen javítani.
Azt hiszem, egy jó konstrukció az elmúlt évben hozott sporttörvény, amely két közalapítványra bízta elsősorban - elsősorban és nem kizárólag - a sport támogatását: az egyik a Gerevich Közalapítvány, amely elsősorban az élsportot hivatott támogatni, a másik pedig a Wesselényi Miklós Közalapítvány, amelynek a feladatai között szerepelnek a fogyatékosok. Nagyon komoly az a támogatás, amely a Wesselényi Közalapítványon keresztül megvalósul, hiszen mintegy 440 millió forint áll erre rendelkezésre a '98. évi költségvetésben.
Azt is hangsúlyozni szeretném - hogy az ön konkrét kérdésére válaszoljak, tehát az élsportra vonatkozóan -, az elmúlt évben és az elmúlt években mind a paraolimpián, mind a speciális olimpián lehetősége nyílott fogyatékos sportolóinknak részt venni, ahol kiváló eredménnyel szerepeltek. Ezt szeretném aláhúzni. Az OTSH gyakorlatilag az állami költségvetésen keresztül támogatta, mégpedig évente emelkedő mértékben támogatta ezeket a nemzetközi versenyeken való részvételt. 5-6 millió forintos összegek voltak ezek a '90-es évek elején. Az elmúlt évben ez már - a paraolimpia elismeréseként - 5,6 millió forint volt. Végül is közel 34 millió forint támogatásban részesültek még '96-ban, és tavaly is mintegy 12 millió forintban.
Az előbb említettem, hogy a Wesselényi Miklós Közalapítványon keresztül történik meg alapvetően a fogyatékossportnak a támogatása, és erre a jövő évben mintegy 440 millió forint áll rendelkezésre egy csatornán keresztül. Hogy ezen belül a fogyatékosok sportjára és azon belül pedig az élsportra majd konkrétan mekkora összeg áll rendelkezésre, azt természetesen a kuratórium hivatott eldönteni. Szeretném megkérni arra a képviselő urat, hogy a konkrét összegeket illetően majd a kuratóriumot keresse meg. Ők tudnak precíz felvilágosítást adni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me