DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Mi a véleménye a miniszter úrnak az étkezési és vetőmagbúza árának nagyarányú különbségéről? A felvásárlók a kenyérgabonáért és takarmánybúzáért 1500 forinttól 2200 forintig - áfával együtt - tudnak a termelőnek fizetni mázsánként. Ugyanakkor a vetőmagbúza ára 4800 forint mázsánkénti ártól 7000 forintig terjed. A mázsánként 4800 forint árú búza másodszori vetésre alkalmas, az első gént hordozó szaporítóanyag pedig 7000 forintot jelent mázsánként. Tehát a felvásárlási és a vetőmagár között lévő nagyarányú árkülönbözet szinte teljesen megbénítja a búzatermelő magángazdaságokat.
A föld értéke a napokban dől el, értékét bizonyítva - s tulajdonképpen a legnagyobb érték a földünk -, és azoknak a vállalkozóknak, akiknek nincs eladó földjük, mert ezt az értéket meg akarják tartani, a kiszolgáltatottsága teljes mértékben él.
(14.50)
A termőföld körül forog a közélet problémája, tudniillik egyszer a kereskedő nem foglalkozik, másodszor a feldolgozóipar sem foglalkozik másképp ezekkel a termékekkel, a búzával, ha nincs haszna. Egyszerűen nem csinálja a tevékenységét. Míg a harmadik, a termelő meg fizet, azaz ráfizet. Ilyen és hasonló problémák foglalkoztatják a földművelő réteget.
Nem tudnak egyenleget vonni a termelés és az értékesítés között. Ha mindezek mellé még hozzáteszem, ami sajnos fennáll, hogy egy mázsa búza őrlési díja 800 forinttól 1600 forintig terjed, akkor érthető, hogy az óriási árdifferencia, amely jelentkezik a termelőnél - mint eladónál, mint vevőnél -, szinte napirenden van valamennyi földművelő embernél.
Kérem a miniszter urat, hogy adjon elfogadható választ erről az óriási aránytalanságról. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me