DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a termelők, a búzatermelők költségeit kell vizsgálni és górcső alá venni, hanem azt, hogy mennyibe kerül a vetőbúza előállítása. Ez egy speciális munka, ezt önök jól tudják, hiszen ezzel foglalkoznak. Ebben van egy olyan rész, a növénynemesítés, amikor az új és versenyképes fajtákat a növénynemesítők előállítják, amely tevékenységet meg kell fizetni. Ez egy húzóágazat, ez az egyik legmagasabb szintű szakmai tevékenység, amelyet a növénytermesztésben el lehet képzelni. Sajnálatos módon - azt kell mondanom -, a növénynemesítés ma Magyarországon nincs kellően megfizetve, tehát ilyen oldalról is fel lehet vetni ezt a kérdést.
Utána, kérem, elő kell állítani a szuperelit magot, abból el kell szaporítani az elit magot, abból el kell szaporítani az elsőosztályút, majd a másodosztályú magot. Ön az előbb, úgy emlékszem, olyan magot említett, amelyet még utána is el lehet vetni, tehát nyilván egy elsőosztályú vagy egy másodosztályú magról van szó.
A világon mindenhol ez legalább két-, háromszorosa, ha nem többszöröse a kommersz vetőmag árának. Szeretném hozzátenni, hogy ezt a vetőmagot fel kell dolgozni, ami azt jelenti, hogy részben már a termőföldön idegenelni kell, azután olyan kezeléseknek kell alávetni - vegyszeres s a többi -, amelyeket kommersz gabonáknál nem kell elvégezni. Tehát ezek is jelentős mértékig drágítják ezt a tevékenységet.
Az idegen növények kiszedése, például a rozs vagy az idegen fajták eltávolítása kézi munkával folyik mindenhol Magyarországon.
A feldolgozás, kalibrálás, csávázás, zsákolás, címkézés, utána kereskedelmi árrések, nagykereskedelem, kiskereskedelem, és a 12 százalékos áfa, amelyik még terheli, nyilván odáig megy, hogy valóban két-, háromszorosát éri el a kommersz búza árának. Azonban szeretném hozzátenni, hogy szabadáras termékről van szó, és a kormány ebbe nem tud beleavatkozni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me