DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr interpellációjában az Igazságügyi Minisztérium mostohagyermekének nevezi a büntetés-végrehajtást, s azt kérdezi, hogy kívánjuk-e orvosolni panaszait. Hadd kezdjem azzal, hogy ennek a mostohagyermeknek nem a jelenlegi kormányban kell keresni az apját, hanem az egykori igazságügy-miniszterben, akit történetesen Balsai Istvánnak hívnak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
1994 tavaszán, amikor a miniszter úr parancsnoki értekezleten összegezte tevékenységének eredményeit, ő maga jelentette ki, hogy a büntetés-végrehajtás a tárca mostohagyermeke. Más szakterületetekhez viszonyítva mondotta akkor, hogy a büntetés-végrehajtásra nem jutott megfelelő idő, erő és anyagi eszköz sem. E kijelentését alátámasztják a büntetés-végrehajtás személyi állományának bérfejlesztésére vonatkozó korabeli adatok is. 1992-ben 10 százalékos, '93-ban 1,97 százalékos volt az emelés mértéke, 1994-ben pedig más fegyveres szervekhez viszonyítva megkésve, hosszú tárgyalásokat követően került sor a minden hivatásos állományút megillető kétezer forint rendfokozati illetményemelésre.
Amikor Vastagh Pál miniszter úr a tárca irányítását átvette, az első intézkedései a bv helyzetének stabilizálását célozták. A személyzet életviszonyainak javítása érdekében 1995-ben a miniszter úr kezdeményezésére a központilag biztosított 10 százalékos bérfejlesztés mellett a fogva tartottakkal közvetlenül foglalkozó tiszti és tiszthelyettesi állomány további 2000/forint/fő/hó emelést kapott. 1996-ban a többi rendvédelmi szervhez hasonlóan a bérfejlesztés mértéke 19,5 százalék, 1997-ben 17,5 százalék volt.
Kormányzásunk idején a büntetés-végrehajtás személyzetének személyi juttatásaira fordított összeg az 1994. évi közel 3 milliárd forintról 1997-re csaknem 5 milliárd forintra nőtt. De ezen erőfeszítéseink sem lesznek elegendőek ahhoz, hogy az 1990-94-es kormányzati periódusban a büntetés-végrehajtási állomány illetményviszonyaiban kialakult lemaradást behozhassuk. Éppen ezért 1998-ban tovább szeretnénk növelni a bv költségvetésének személyi juttatásokra fordítható összegét, amely a tervezés jelenlegi szakaszában mintegy 5,5 milliárd forint. A büntetés-végrehajtás dolgozóinak élet- és munkakörülményeit azonban nemcsak a személyi juttatások nagysága befolyásolja, hanem a bv intézményrendszerének állapota is.
Az előző kormányzati ciklusban e területen jelentős előrelépés nem történt. Az 1994-es, egyébként kifejezetten választási költségvetésben a bv felhalmozási kiadásaira előirányzott összeg 462 millió forint volt. Ezzel szemben a mai koalíciós kormány a bv intézményrendszerének fejlesztésére komoly összegeket biztosított, így például 1997-ben 2,7 milliárdot. Úgy vélem, az elmondottak tanúsítják: az igazságügyi vezetés a jelentőségének megfelelően kezeli az igazságszolgáltatás utolsó állomásaként működő büntetés-végrehajtási szervezet gondjait, problémáit. A bv-szakszervezetek és a miniszter közötti levélváltásra vonatkozó állítással kapcsolatban, nevezetesen hogy a BVDOSZ levelére nem válaszoltunk, el kell mondanom, hogy a beadványt gondosan tanulmányoztuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), megfelelő szervezetekkel egyeztettünk, és a válaszlevelet augusztus első napjaiban részükre megküldtük, valóban a helyettes államtitkár úr aláírásával.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me