DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tegnap nagy szerencséje volt az Országgyűlésnek, mert ugyan féléves késéssel, de megkaphattuk a Budapest Bank privatizációjáról szóló jelentést. Az egy másik kérdés, hogy milyen formában. Ahogy korábban már az ÁSZ-alelnök parlamenti beszámolójából kiderült, a késésnek elsődleges oka az volt, hogy a Budapest Bank késve adott adatokat az Állami Számvevőszék számára, és e késés egyik okaként jelölte meg, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminiszter felelősségének megállapítását kezdeményezte az ÁSZ, és ezt körülbelül egy hónapos késéssel továbbította a Pénzügyminisztérium az érintett Bokros Lajosnak.
Időközben kiderült még egy késedelmi ok, a titkosítási eljárás. Az a titkosítási eljárás, melyről az a közigazgatási államtitkár gondoskodott jó időben, 1996 januárjában, amelyik államtitkár személyes felelősségére tett javaslatot az Állami Számvevőszék jelentése. Hangsúlyozom még egyszer: nemcsak az a furcsa ebben, hogy az a személy, az a közigazgatási államtitkár titkosította, akinek a felelősségére javaslatot tesz az Állami Számvevőszék jelentése, hanem törvényellenesen, tisztelt képviselőtársaim.
Hogyan történt a titkosítás? '96. január 12-én szolgálati titokká minősített a PM közigazgatási államtitkára a Budapest Bank privatizációjával kapcsolatos minden iratot. Generálisan nyilvánította szolgálati titokká. Hivatkozási, illetőleg jogi alapja a nemzetközi pénzügyi egyezményeket megillető különleges státusz, mely egyébként a titokköri jegyzékben szerepel, ami bizonyos esetekben védelmet nyújt néhány nemzetközi pénzügyi egyezménynek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a közigazgatási államtitkár gondatlanul járt el, és a közigazgatási államtitkár úr nem tud különbséget tenni a nemzetközi pénzügyi egyezmények - amelyeknek az alapja egyébként közjog és a nemzetközi jog - és egy magánjogi szerződés között, akkor én azt javaslom, hogy a kormány azonnali hatállyal mondjon fel egy ilyen közigazgatási államtitkárnak. Ha pedig jól tudta a közigazgatási államtitkár úr, hogy mi a különbség egy magánjogi és egy közjogi egyezmény között, és ez az egész titkosítási eljárás a saját felelősségének eltussolására szolgált, és arra, hogy másfél éven keresztül orránál fogva vezesse az Állami Számvevőszéket és az Országgyűlést, akkor azért javaslom azt, hogy azonnali hatállyal tessenek fölmondani a közigazgatási államtitkár úrnak.
Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me