DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Független Kisgazdapárt az ország nyilvánossága előtt többször felhívta a figyelmet egy olyan folyamatra, amely most már a magyar sport tisztaságát, jövőjét fenyegeti. Sajnos az ügyért felelősséggel tartozó vezetők nem mernek, vagy nem akarnak semmit tenni, féltve egzisztenciájukat. Sokan feltehetően átigazoltak a korrupciós válogatottba. Az átigazolási díj üzleti titok. Közben a magyar sport egén sűrű, sötét, vészjósló viharfelhők gyülekeznek. Kezdődött az egész a Zemplényi-üggyel, közel 1 milliárd forint szabálytalan kifizetésével, azután sorra buktak meg az OTSH ösztönzésére megnyitott egyesületi bingótermek - a megalapozatlan elgondolás miatt 150 milliós ráfizetéssel.
(15.20)
Majd következett a dilettáns vezetés csúcsteljesítménye, a több száz milliós ráfizetést eredményező úgynevezett telebingó-ügy. És máris itt van a "Focicsalók" című krimi révén elhíresült tévé-sportközvetítések szaknévsoros ügye, amikor is sportszeretetből, bizonylatokkal alátámasztottan, gyaníthatóan több száz milliós haszonról mondott le a magyar labdarúgás vezetése. És még köszönet is jár érte a közreműködőknek az MLSZ szerint.
Elszomorító, hogy a kormány részéről felelősök semmit sem tettek a tévéközvetítési jogok fű alatti átjátszásának felderítése és megszüntetése érdekében. A sportról szóló törvény kimondja, hogy a tévéközvetítésekkel kapcsolatos jogosultságok a szövetségeket illetik meg. Noha a közvetítés joga soha nem volt a ligáé, azt mégis 15 millió forintért beapportálták a Football Duó Kft.-be. Ezek után az MLSZ is belépett a Bodnár-féle Football Duó Kft.-be, hozzájárulva, hogy a közvetítési jogokat a kft. gyakorolja. Vagyis a szövetség immár nem szólhat bele a labdajátékok tévéközvetítésének ellenőrizhetetlen rendszerébe. Bodnár úr létrehozta öt labdajáték-szövetséggel a "Sport TV" Kft.-t, melybe a szövetségek apportként bevitték a bajnoki mérkőzések közvetítési jogát mint fiktív tényezőt, szintén 15 millió forintért.
A "Sport TV" Kft. és a Football Duó Kft. az MTV-től évente több száz milliós nagyságrendű összegeket kér a közvetítés jogáért. A világon nincs még egy olyan ország, ahol a közszolgálati állami televízió nem közvetíthet olyan eseményről, amelyik a programjában beállításra került. Kuriózumnak számít, hogy a magyar állami televízió engedélyt köteles kérni magánvállalkozásoktól, és hatalmas összegeket fizetni a hat kiemelt sportág, a futball, kézilabda, röplabda, kosárlabda, jégkorong és vízilabda közvetítési jogáért. Közvetetten Bodnár úr dönti el, hogy a magyar néző milyen sportműsort nézhet. Ha ez így meg tovább, megélhetjük, hogy Zemplényi vagy Bodnár lesz a pénzügyminiszter!
Kérdezem államtitkár úrtól, mit tervez a kormány a tévéközvetítések vámszedőinek kiiktatására. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Milyen szintű vizsgálatot kíván elrendelni a tévéközvetítési jogok megszöktetésének kivizsgálására? Várom válaszát. (Dr. Torgyán József: Bravó! - Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me