DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Először is engedje meg, hogy azt mondjam, hogy az a bizonyos úgynevezett átalakítás - valódi átalakítás. Legalább tíz éve tart már az egészségügyben, és önöknek is volt benne részük - természetesen a küszködéssel és a kínlódással együtt.
Ami az ön által említett kórházi ágyszámcsökkentést illeti: nem milliárdokban mérjük, és különösen nem az egészségügyből kivont milliárdokkal mérjük a megtakarításokat. Erről is sokszor beszéltünk itt a Házban. De az valódi hatás, hogy 10 százalékkal nőtt a járóbeteg-ellátás aránya; hogy kimutatható, hogy az egy ágyra, egy ápolási esetre jutó intézményi bevétel arányban van a kapacitás-átalakítással.
Ami a minimumfeltételekről szóló tavalyi miniszteri rendeletet illeti: abból a tényből, hogy a szolgáltatók, kórházak, járóbeteg-szakrendelők két év türelmi időt kaptak a személyi követelményeknek való megfelelés elérésére, egyáltalán nem következik az, hogy addig nyugodtan lehet tenni ennek az ellenkezőjét. Ez alkalommal is szeretném azt elmondani, hogy a működési engedély alapját képező szakmai minimumfeltételek kiadása és folyamatos karbantartása egy kérdés, de semmiképpen nem eszköze a restrukturálási folyamatnak. Hogy egy szolgáltató miként alakítja ki a belső szerkezetét, leépít-e bizonyos ellátási formákat, vagy éppen új ellátási formákat vezet be, az számos külső és belső szempont mérlegelésének az eredménye. A működési engedély, azaz a minimumfeltételek erőforrásigénye a szervezet menedzsmentje számára egy, de nem a prioritási rend elején álló szempont lehet a sok közül, amit értékelni kell.
Azokban a szervezetekben - és reméljük ilyen elvétve akad -, ahol nem rendelkeznek megfelelő stratégiai tervvel, valóban előfordulhat, hogy most elbocsátanak, és jövőre létszámhiányra panaszkodnak. De azt még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ennek semmi köze nincs sem a minimumfeltételekben megfogalmazott követelményekhez, sem azok teljesülési határidejéhez.
Egyébként ismert, hogy a múlt évi kapacitásszabályozás végrehajtása egyes intézményekben elhúzódott, és így napjainkban kerül sor az ehhez kapcsolódó személyi döntésekre.
Kaposvárott - amit ön is említett már a múlt héten is - már a tavalyi részleges adósságrendezésről szóló megállapodás rögzített bizonyos létszámszűkítést. Ennek tehát megint nincs köze a minimumkövetelményekhez. Szeretném itt a Házat és a közvéleményt is tájékoztatni, hogy nem valamiféle tömeges folyamatról van szó az országban.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném még azt is elmondani, hogy a minimumfeltételekről szóló rendelet egyéves tapasztalatai alapján az állítható, hogy a szakmai létszámfeltételek körében megnyilvánult egy bizonyos fölétervezés.
Természetesen azt is tudni kell, hogy ezeket a feltételeket a szakmák saját maguk alakították ki, és a szakmák önmagukra vonatkozó döntéseibe csak a legszükségesebb mértékben szóltunk bele, de az kétségtelen, hogy itt korrekciókra szükség van, és ez a korrekciós folyamat elkezdődött.
Összefoglalva, tisztelt Országgyűlés, tisztelt képviselő asszony, úgy gondolom, hogy a rendelet - kritikája ellenére is - irányt mutat az intézmények számára. Abban egyetérthetünk, hogy a rendelet legfőbb célja megvalósult. Egyébként pedig a jogszabály létszámkövetelményeit folyamatosan felülvizsgáljuk, hogy segítsük az intézmények jobb alkalmazkodását.
Köszönöm, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me