DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! A térség, amellyel kapcsolatban kérdezni szeretnék, körülbelül Szolnoktól Csongrádig terjed el a Tisza partján, s arról lett mind híresebb e honban s külföldön is, hogy a hatvanas-hetvenes évek fordulójától egyre többen keresik fel pihenésként ezt a területet.
(14.30)
E pihenőterületen az azóta kiépült strandok, különböző lehetőségek mellett sokan építenek az ott létező holtági vizek használatára is. Gondoljunk csak Tiszakécskére, Tiszaugra, de különösen Lakitelek-Tőserdőre, arra a holtágra, amely a Kiskunsági Nemzeti Park - méltán mondhatom - nemzetközi hírű ártéri tölgyes-bükkös erdejének táplálója is.
Ezeknek a holtágaknak a jelentősége tehát, ha megyünk tovább Ug felé, nemcsak egyszerűen abban áll, hogy pihenésre adnak lehetőséget, hanem a flóra és fauna megőrzésében is komoly szerepük van. Egy ideig, a '60-as, '70-es években az árvizek elvégezték a maguk jótékony munkáját, időről időre megtisztultak a vizek ezekben a holtágakban. Egy idő óta, talán az aszálynak is köszönhetően, sajnos azt kell mondani, hogy ez az öntisztulási folyamat megállt, és ezekben a holtágakban - és különösen a Lakitelek-Tőserdő holtágra hívnám fel államtitkár asszony figyelmét - nem jó a víz minősége.
Éppen ezért felhíva erre a figyelmet, szeretném önt megkérdezni, milyen lehetősége van annak, hogy a Közép-Tisza-vidék jelentős tiszai holtági vizeit rendszeres időközben felfrissítsék. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me