DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr!
Felismerve valóban ennek a kérdéskörnek a fontosságát, a parlament már foglalkozott a holtágak megmentésével, rehabilitációs védelmével és hasznosításával, hiszen feladatokat fogalmazott meg ez év márciusában. Ennek alapján a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium készíti kormányon belül azt az előterjesztést, amely ezeknek a holtágaknak a jövőjét és ezeket a feladatokat pontosan rögzíti.
Ez a parlament elé kerülő előterjesztés a védendő holtágakkal és a rehabilitációra érdemes holtágakkal foglalkozik, ezen belül is kijelöli az úgynevezett szentély jellegű holtágakat, elkészíti az állapot felmérését, megfogalmazza a rehabilitációs irányelveket és áttekinti a hatályos joganyagot, és ahol esetlegesen módosításra van szükség, erre is javaslatot tesz, és természetesen foglalkozik a finanszírozási lehetőségekkel is.
Engedje meg a tisztelt képviselő úr, hogy pontosan ezekkel a finanszírozási lehetőségekkel foglalkozzam a következő egy percben, hiszen a Központi Környezetvédelmi Alap, a Területfejlesztési Alap, az FM-nél működtetett Halászatfejlesztési Alap, továbbá a KHVM-nél levő Vízügyi Alap rendelkezik arra vonatkozóan pénzeszközökkel, ami ezeknek a végrehajtását biztosítja.
A Központi Környezetvédelmi Alap alapvetően az üdülési célokat is szolgáló felszíni és felszín alatti vizek védelme érdekében szükséges beruházásokat támogatja, továbbá az élőhely-rekonstrukciókat. Ugyanígy a Területfejlesztési Alap decentralizált része, ami alapvetően az idegenforgalmat is szolgálja, szintén lehetővé teszi ezeknek a céloknak és a holtágak fejlesztésének a támogatását.
A holtágak élőhely-rekonstrukciójára az FM-nél biztosított Halászatfejlesztési Alap halasítási, horgászati, halászati célokat is támogat, s a hidrológiai rehabilitáció a Vízügyi Alaphoz tartozik.
Azt gondolom, azok, akiknek a kezelésében vannak ezek a holtágak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), erre támogatást kaphatnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me