AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én teljességgel egyetértek azzal az értékeléssel, amit kérdésében kifejtett, tulajdonképpen indirekten, a magyar tőzsde fejlődését tekintve. Az a fejlődés, ami végbement az elmúlt években, valóban igen figyelemre méltó. Valóban tükrözi azt a befektetői bizalmat, amely világosan láthatóan izmosodott az elmúlt hónapokban, néhány évben. A befektetők is úgy ítélik meg, hogy a magyar gazdaság perspektívája igen jó, és ez tükröződik a konkrét számok nyelvén a tőzsdén.
Biztos, hogy az általános makrogazdasági feltételrendszeren túl konkrét intézkedéseink is hozzájárultak a helyzet kedvező változásához. Így például utalnék az új értékpapírtörvény életbe léptetésére, amely nemzetközileg szokásos feltételrendszert alakít ki lényegében Magyarországon is sőt, olyan akciók, lépések is történtek a közelmúltban - és ezek folytatódnak is -, hogy a privatizáció bizonyos tranzakciói tőzsdén keresztül valósulnak meg; nyilván ez is jótékony hatással van a fejlődésre.
Ami a továbbiakat illeti: ön helyesen említette, valóban, egyrészt a nyugdíjpénztárak megjelenése nyilván élénkítőleg fog hatni keresleti oldalon. Szeretném arra is fölhívni a figyelmet, hogy az univerzális bankrendszer irányában kívánunk elmozdulni. '99-től terveink szerint ez megvalósul, és ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok is jelentősebb mértékben jelennek meg majd a tőzsdén.
Biztos, hogy a kialakult szituációban egyre több és több cég fog úgy dönteni, hogy pótlólagos tőkeigényét tőzsdei kibocsátással próbálja kiegészíteni. S abban is egyetértek - és ez törekvésünk -, hogy valóban jó esélyeink vannak arra, hogy Budapest regionális pénzügyi központ legyen. Ennek elősegítésére a kormány programot dolgozott ki, amely program megvalósítása folyik.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me