DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az elmúlt évben, mint ismeretes, a budapesti tőzsde a világ leggyorsabban fejlődőjévé vált. A részvényárfolyamok már-már hihetetlen emelkedést értek el, részben betudva annak, hogy azok korábban alulértékeltek voltak, másrészt viszont megjött a befektetési kedv is.
A hazai kis- és nagybefektetők nagy számban fedezték fel a tőzsdét, illetve fogadják el. Talán elmondhatjuk, hogy soha annyian nem tőzsdéztek eddig, mint az elmúlt időszakban. Egyes becslők ezt több tízezer főre is teszik. Másrészt el kell azt is mondani, ami külön öröm, hogy a nagy külföldi befektetők, akik különös tőkeerővel bírnak, mindinkább fölfedezik a budapesti tőzsdét, a portfoliók bővítését alapvetően tartják, és most már nemcsak színezetként, kínálatként, hanem jövőbeni hasznos befektetésként is számon tartják.
A tőzsde, mint ismeretes, a mindenkori gazdaság mércéje, az iránta érzett bizalom kifejezője, ezért elengedhetetlen, hogy stabilitás és fejlődés legyen. Úgy gondolom, hazánkban ez megvan.
Sajnos, ma még jelenleg kevés a tőzsdei plaketten részvevők köre, ezért kérdés, milyen formában kívánja a szaktárca a következő években ösztönözni a Budapesti Érték-, illetve Árutőzsde fejlesztését. Gondolok itt akár a nyugdíjalapok várható megjelenésére, gondolok itt a kockázatitőke-társaságokra, és gondolok a további külföldi befektetőkre.
Feltehetően ez cél. Ezért a kérdésem: reális alternatíva-e, hogy a Budapesti Értéktőzsde legyen tartósan Közép-Európa vezető tőzsdéje?
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me