DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem kapcsolódik az előző kérdéshez, és remélem, hogy olyan pozitív választ fog adni, mint ahogyan itt kifejtette a miniszter úr az előző kérdésre, hogy milyen óriási támogatást nyújt a kormány a termelőknek.
Békés megyében az idén a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen, mintegy 60 ezer hektáron termesztett növény a napraforgó volt. A tisztelt Ház és a miniszter úr előtt is ismeretes, hogy döntően az időjárási viszonyok miatt az átlagos 20 mázsa/hektár helyett a termés csak minimális lett a termés, legfeljebb az átlag 10 százaléka.
Az elmúlt hetekben több gazda is megkeresett, és kérték, hogy tolmácsoljam a miniszter úrnak azon kérésüket: a katasztrofális termés miatt teljesen ellehetetlenültek, szinte egyetlen fillérjük sem maradt, s családjuk és mezőgazdasági vállalkozásuk csődbe került. Több termelő 300-400 hektár területen termelt napraforgót, és 3000-4000 mázsa helyett csak 300-400 mázsa lett a termés.
Ha igaz, és miért ne lenne igaz a szocialista párt agrárprogramjának legfontosabb célja, idézem: az agrárágazat válságból való kivezetése, az ágazatra és az agrárlakosságra nehezedő terhek enyhítése, az agrártársadalom anyagi és szociális helyzetének javítása, a mezőgazdasági lakosság tisztességes megélhetésének biztosítása, akkor bizonyára van - s kell, hogy legyen - valamilyen lehetőség a bajba jutott gazdák megsegítésére.
Szeretném emlékeztetni a koalíciót arra is, hogy 1993-ban még az átkos előző kormány idején 400 millió forintot biztosított kárenyhítésre a jégkárnál, 50 millió forintot a sáskajárásnál, az aszútermésnél pedig 230 millió forintot.
Kérdezem tehát a miniszter urat, milyen tényleges segítséget tud nyújtani a kormány a bajbajutott gazdák megsegítésére. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me