DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
Először: Azért szeretném azt mondani, hogy naponta észlelhetjük annak a példáját, hogy a finanszírozás nem mond le a súlyos betegekről. Persze azt is ki kell itt emelnem, hogy a súlyos betegség és a kiemelten költséges kezelésű betegség nem azonos fogalmak.
Másodszor: A kiemelten költséges kezelések az én ismereteim szerint sehol a világon rendszerszerűen nem illeszkednek egyetlen finanszírozási modellbe se. Ezt egyedileg kell finanszírozni a hatályos jogszabály szerint. Ha a képviselő úr áttekinti a nyáron elfogadott új egészségbiztosítási törvényt, akkor látja, hogy ennek a technikája ott rögzített.
Szeretnék egy konkrét példát is idézni: a hét végi vízalámerüléses balesetet szenvedett fiatalember esetében is, amennyiben gyógyszerre van szükség, sor kerül az egyedi importra. Ennek a költségeit a társadalombiztosítás fedezi.
Azoknál a betegeknél, tisztelt képviselő úr, akiknél nem azonnali beavatkozásra van szükség, szintén nem maradnak el az egészségi állapot által indokolt műtétek vagy egyéb kezelések, s azok társadalombiztosítási finanszírozása. A betegellátás azonban ésszerű rendben, előjegyzéses alapon, esetleg várólista alapján történhet meg. Ez egyébként más, nálunk gazdagabb országokban is így működik, hiszen azt gondolom, hogy az összes szükségletet a leggazdagabb országok sem tudják azonnal kielégíteni. Természetesen az életmentés mindenütt prioritást élvez, s ez így van Magyarországon is.
Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me