KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a kormánynak és személy szerint nekem is az a véleményem, hogy a Magyar Honvédségnél szolgálatot teljesítő hivatásos katonák anyagi elismerése a végzett munkájuk társadalmi értékénél jelenleg még kevesebb. Vagyis a kormánynak az a szándéka, hogy a törvényben meghatározott 1999. január 1-jével esedékes bérbeállást valóban végrehajtsa, amihez a tervek szerint 1998. január 1-jével ötmilliárd forint plusz költséget és 1999. január 1-jével mintegy tízmilliárd forint plusz költséget fog a költségvetésben biztosítani.
Első kérdésére válaszolva: valóban van különbség a különböző fegyveres erők, rendvédelmi szervek illetménye között, annak dacára, hogy egyeztetni szükséges az egyes tárcák között az évenkénti bérfejlesztéseket, mégis az elmúlt években volt rá példa, hogy egyes fegyveres szervek, rendvédelmi szervek külön költségvetési támogatást kaptak. Így alakulhatott ki az például, hogy a rendőrségnél, a Határőrségnél több a bérbeállás jelenleg, mint a Magyar Honvédségnél.
A kérdés második része: mennyi a honvédség tisztjeinek átlagfizetése? Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy tisztek és tiszthelyettesek illetménye rendfokozati és beosztási illetményből, illetőleg ezen felül egyes beosztásokban illetménypótlékból és illetménykiegészítésekből áll. 1997 szeptemberében kifizetett illetmények alapján a tisztek esetében ez 85 616 forint, tiszthelyettesek esetében, ideértve a szerződéses tiszteseket és tiszthelyetteseket is, 45 838 forint, együttesen tehát 64 190 forint. Ez az illetmény az új illetményrendszer szerint, vagyis 1999. január 1-jéig elérendő összegekhez képest tiszteknél 72, tiszthelyetteseknél 85, együttesen pedig 79 százalékos bérbeállást tesz lehetővé.
Szeretném hozzátenni, hogy a jövő évre tervezett 23,5 százalékos illetménynövelés következtében átlagosan 86 százalékra fog nőni a beállás szintje, ami azt is jelenti, hogy a jövő évi illetményemelésnél az elmaradottabbakat jobban kívánjuk dotálni, vagyis azok, akik az átlag-bérbeállástól el vannak maradva, nagyobb illetményemelésre számíthatnak az átlagnál.
A csapatoknál szolgáló parancsnokokra néhány példát szeretnék elmondani, néhány jellemző beosztás átlag bruttó illetményét.
(15.40)
A törzsőrmesteri rendfokozatú szakaszparancsnok 42 392 Ft-ot kap, a főhadnagyi rendfokozatú századparancsnok átlaga 60 890 forint, az őrnagy rendfokozatú zászlóaljparancsnok átlaga 83 771 forint, az ezredes rendfokozatú ezredparancsnok átlaga 118 690 forint, és a tábornoki rendfokozatú hadosztályparancsnok átlaga 151 820 forint.
Én azt gondolom, hogy ez világosan mutatja, hogy a beosztások között is van differenciálás. Természetesen a rendfokozat és nyilván az életkor is elősegíti ezt, vagyis a csapatoknál lévő szóródás - ha szabad így mondani -, az átlagtól való lemaradás elsősorban emiatt alakult ki.
A negyedik kérdés: milyen plusz terhet jelentene a 100 százalékos bérbeállás? Azt jelentené, hogy a jövő évben 15 milliárd forint többletpénzre lenne szükség. Úgy hiszem, hogy ezt a jelenlegi helyzetben nem tudjuk teljesíteni. De még egyszer mondom: nem is követünk el törvénysértést. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
A tervezett NATO-csatlakozással kapcsolatosan: nincs a NATO-n belül egységes bértáblázat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me