DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Október 8-a, 0 óra 51 perc van. Az erdőkben hamarosan kezdődik az énekesmadarak dala, de ma kezdődik egy nagyon fontos rendezvénysorozat: az erdők hete. Erre szeretném a képviselőtársaim és a közvélemény figyelmét is felhívni. Én magam ugyan nem vagyok erdész, nagyon tisztelem őket és a munkájukat is.
Mint Sopron országgyűlési képviselője, kötelességemnek éreztem ezt a feladatot, hogy szóljak erről, hisz Sopronban van az ország egyetlen Erdészeti és Faipari Egyeteme, de erdésztechnikus-képzés is van Sopronban. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy éppen az erdőkről szóló törvény mezőgazdasági bizottsági vitája is Sopronban volt.
E helyről is szeretném felhívni a figyelmet az erdők sokféle szerepére. A gazdasági célokon túl közjóléti, egészségmegőrző szerepe is van, különösen a civilizációs ártalmak növekedésével. Az ország területének 18,6 százalékát borítják erdők, így az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk a fa mint természetes anyag, ez elkísér bennünket a bölcsőtől a koporsóig.
Egyéb funkciói is vannak: víz-, levegő-, talaj- és zajvédelem. A gazdaságosan nem művelhető földek erdőhasznosítással még tulajdonképpen művelhetők.
Éppen a nemzeti agrárprogram záróvitáján Gödöllőn a hat szekció közül az egyik az erdő kérdésével foglalkozott. Ez is jelzi az erdők, az erdészet rangját és szerepét. A rendszerváltás után a minisztérium főosztálya átalakult Erdészeti Hivatallá, ez szintén csak az erdő, az erdészet rangját és megbecsülését jelzi. Az erdőkről szóló törvényt a parlament szinte egyhangúlag - olyan nagy többséggel - fogadta el.
Az erdők fenntartása és bővítése, úgy gondolom, össztársadalmi érdek. Ezeket a feladatokat közvetlenül az erdészek végzik. Az utóbbi időben mintha presztízscsaták alakulnának ki a természetvédőkkel, hisz talán az erdészektől is féltik az erdőket, pedig ezt ők telepítették, ők gondozzák. Nem lenne jó, ha ilyen presztízscsaták áldozatává válnának az erdők. Méltatlan lenne egy olyan nagy múltú ágazathoz és egy olyan szervezethez, amelynek legrégibb egyesülete, az Országos Erdészeti Egyesülés - a legrégibb -, amely az utóbbi öt évben kétszer is Sopronban tartotta tanácskozását. Néhány kiváló erdészt is meg kell említenem: Thán Károly, Bedő Albert, Róth Gyula. Az utóbbiról nevezték el Sopronban az erdészeti technikumot.
Néhány programot szeretnék ismertetni a rendezvénysorozatból: erdőpedagógiai konferencia; erdészeti-erdei iskola szakosztályrendezvénye; fakereskedelmi és erdőhasználati szakosztály rendezvénye; nemzetközi erdészverseny Unicum-kupa - természetesen ez is Sopronban lesz az egyetemen. Egyéb programok: különböző óvodák, iskolák látogatása az erdőkben, az erdészek is különböző előadásokat tartanak az iskolákban.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, ne csak ezen a héten, hanem a jövőben is tegyünk meg együtt mindent erdeinkért. Mivel is fejezhetném be hozzászólásomat, mint erdészüdvözléssel: üdv az erdészeknek!
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket és türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me