BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Ha végigtekintünk az elmúlt 20 év gazdaságpolitikáján, akkor egyetlen mondattal jellemezhetnénk ezt a gazdaságpolitikát; nevezetesen: folyamatosan a húzd meg, ereszd meg politikája érvényesült. Ennek lényege az volt, hogy vagy a gazdasági növekedés indult be, ennek következtében a pénzügyi egyensúly borult fel; vagy a pénzügyi egyensúly volt - úgy, ahogy - rendben, ebben az esetben viszont a gazdasági növekedés volt igen szerény.
Ha végignézzük a Központi Statisztikai Hivatal első féléves kiadványait, azt láthatjuk, hogy az első féléves adatok alapján a gazdasági növekedés már az első félévben 3,2 százalékos volt. Tekintettel arra, hogy a második negyedévben gyorsuló gazdasági növekedés következett be, nem kizárt, hogy ebben az évben a 4 százalékot is elérheti a gazdasági növekedés. Azt is megkockáztatom, hogy jövőre is elérhetjük az 5 százalékos növekedést. Ilyenkor szoktak a pénzügyminiszterek megijedni, és ijedten a fejükhöz kapni, hogy: akkor most mit csináljunk, mert borul a pénzügyi egyensúly, és valamit ki kéne találni.
Hölgyeim és Uraim! Feltehetjük a kérdést: van-e most félnivalónk, kell-e tartanunk ettől a gazdasági növekedéstől? Ennek megválaszolásához érdemes megnézni az első félév egyéb statisztikai számait. Nos, azt tapasztalhatjuk, hogy a háttérben, a gazdasági növekedés hátterében egyfelől a beruházások állnak.
(8.50)
Szeretném emlékeztetni az országgyűlési képviselőtársakat arra, hogy 1994-ben a szocialista-szabaddemokrata kormány egyik első intézkedése volt a társasági adóban olyan kedvezményeket bevezetni, amelyek a beruházásokat ösztönözték. Ennek ellenére 1995-96-ban az ezzel kapcsolatos reményeink nem minden tekintetben váltak valóra. Ha megnézzük 1997 első félévét, akkor azt láthatjuk, hogy a tavalyi hasonló időszakhoz képest a beruházások 13,5 százalékos növekedést produkáltak.
A fejlődés másik motorja az export volt. Önmagában ez még nem sokat jelent; fontos megnézni, hogy az export és az import növekedése hogyan aránylik egymáshoz. Nos, ezen a téren megnyugtató a helyzet, hiszen a dollárban mért export növekedése 2,7 százalékkal haladta meg az import növekedését, magyarán: szűkült a kivitel és behozatal közötti különbség. Ezen belül az export egyik fő motorja az ipar volt, hiszen ebben a nemzetgazdasági ágazatban az export 29 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszak produktumát.
Feltehetjük a kérdést, hogy akkor most mi van a fizetési mérleggel vagy annak a hiányával. Nem utolsósorban éppen az export dinamikája következtében azt tapasztaljuk, hogy a fizetési mérleg hiánya tavalyhoz képest 200 millió dollárral csökkent, ergo adósságállományunknak is csökkennie kellett, ha hinni lehet a matematikának. Valóban ez történt, hölgyeim és uraim: adósságállományunk tavaly júniushoz képest 3,3 milliárd dolláros csökkenést produkált.
Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az ország adóssága két részből tevődik össze a piacgazdaság keretei között, egyrészt az államadósságból, ami a kormányzat adósságát és a Nemzeti Bank adósságát illeti másrészt pedig a magánszféra adósságából, amely az utóbbi években az összes adósságállományból egyre nagyobb hányadot képvisel. Ha különválasztjuk a kormány és a Nemzeti Bank adósságát, akkor azt látjuk, hogy itt a csökkenés még nagyobb mértékű, tavaly júniushoz képest idén júniusra 4,1 milliárd dollárral csökkent az ország adósságállománya.
Hölgyeim és Uraim! Ezek után feltehetjük a kérdést, hogy mit ígértünk akkor, amikor kormányra kerültünk. Ami a gazdaságpolitikát illeti, mi exportvezérelt, fenntartható növekedést ígértünk. Az első féléves adatok azt mutatják, hogy a gazdaságban pontosan ez történik. A tények tehát azt mutatják, hölgyeim és uraim, hogy a Horn-kormány tartja magát ígéreteihez.
Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me