DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselőcsoportja nevében egy példátlan és rendkívül veszélyes ügyben kell most napirend előtt szót kérnem. Abban a kérdésben kell itt önökhöz és önökön keresztül az ország polgáraihoz szólnom, hogy nem egyszerűen politikai praktikákkal, manőverekkel, manipulációval, hanem egyértelműen törvénysértő lépésekkel akadályozza meg a kormányzat azt, hogy 350 ezer magyar polgár népszavazási akarata érvényesüljön, és az általuk, aláírásukkal támogatott kérdésben rendelje el az Országgyűlés, és írja ki a köztársasági elnök a földkérdésben a népszavazást.
Röviden szeretném összefoglalni a tényeket. Közismert, hogy 1997. szeptember 16-án hét szervezet képviselői 278 ezer aláírást tartalmazó ívet adtak át a Magyar Köztársaság Országgyűlése elnökének. Ezeket az aláírásokat tartalmazó íveket az Országos Választási Bizottság - az a szerv, amelyik jogosult és köteles az aláírások hitelesítésére - 1997. szeptember 18-án átadta a Belügyminisztérium egyik hivatalának, a Központi Nyilvántartási és Választási Hivatalnak, amely hivatal mint apparátus köteles a törvény értelmében elvégezni azt a technikai munkát, ami az aláírások hitelesítésével kapcsolatban szükséges. Az aláírások átadásakor a hivatal vezetője, Tóth Zoltán úr úgy nyilatkozott, hogy ezzel a hitelesítési munkával október 13-ig tudnak végezni.
1997. október 1-jén az Országos Választási Bizottság újabb 47 ezer polgár aláírását tartalmazó ívet nyújtott át a Nyilvántartási és Választási Hivatal vezetőjének hitelesítés céljából. Ekkor tájékoztatást kért arról, hogy a korábban átadott mintegy 300 ezer aláírás hitelesítése hol tart. A hivatal vezetője arról tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot, hogy az úgynevezett személyazonosító jelet - egyszerűbben: a polgárok személyi számát - már gépre vitték, ezek alapján elvégezték a személyi számok hitelesítését. Szúrópróbaszerűen közel 10 százalékát választották ki az aláírásoknak, és ezek esetében már a lakóhely szerinti és a választási jogosultság szerinti hitelesítést is elvégezte a hivatal.
Fontos megjegyezni, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően - egyetlenegy eset kivételével - mindig az történt, hogy a hitelesítés ezen szakaszában egy, az Országos Választási Bizottság által elfogadott matematikai képletnek megfelelően döntött az Országos Választási Bizottság arról, hogy hiteles számban nyújtottak-e be aláírást, avagy sem.
Ezen az ülésen, tehát 1997. október 1-jén, a Magyar Köztársaság Belügyminisztériumának egy hivatalnoka, egy köztisztviselő a Magyar Országos Választási Bizottság tagjainak nem volt hajlandó felvilágosítást adni arról, hogy a korábbi gyakorlatnak és törvényes rendelkezéseknek megfelelően elvégzett, szúrópróbaszerű hitelesítés milyen eredménnyel járt.
(9.20)
Megfosztotta ezzel az Országos Választási Bizottságot attól, hogy meghozza az érdemi döntést, hitelesnek fogadja el a benyújtott aláírások számát, avagy - lévén a megkívánt aláírás-mennyiség határán mozog a szúrópróbaszerű ellenőrzés következtében a hitelesnek mondható eljárások száma, ezért - tételes ellenőrzést rendel el az OVB. A hivatalvezető csak arról volt hajlandó nyilatkozni, hogy ő - törvénytelenül - saját hatáskörben tételes ellenőrzést rendelt el, ezzel elvette a lehetőséget attól, hogy az Országos Választási Bizottság a hitelesítés kérdésében nyilatkozzon, döntsön. Ezzel tehát megszűnt annak a lehetősége, hogy a kormány reményeihez és várakozásaihoz képest később, a parlamenti döntés után tudjon csak az OVB az aláírások hitelesítéséről dönteni. Ilyen súlyos és durva törvénysértő lépéssel tudta csak a kormány megakadályozni azt, hogy az általa remélt időpont előtt az aláírások hitelesítésével az OVB végezzen.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nyugat-Európában, az Európai Unióban - ahova mi igyekszünk - ezt a lépést úgy hívják, hogy választási csalás. (Zaj a kormánypártok soraiban.) Ezzel kapcsolatban, tisztelt Ház, hölgyeim és uraim, a leghatározottabban követeljük a törvénysértő lépést elkövető tisztségviselők, a felelősök megnevezését. S a leghatározottabban követeljük, hogy - hét hónappal egy országos választást megelőzően - a Belügyminisztérium, a magyar kormány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a polgárok akarata, szándéka érvényesülni tudjon, és ilyen nyilvánvalóan törvénysértő praktikákkal a polgárok akaratnyilvánítását ne lehessen ellehetetleníteni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Zaj a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me