DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A kérdés lehet, hogy megdöbbentő (Zaj a bal oldalon.), és a morajból érzem is, hogy igen furcsállják egyes kormánypárti képviselők. Én mégis szeretném megmagyarázni a kérdésemet.
Kezdetben, pár hónappal ezelőtt, amikor a nemzeti alaptanterv bevezetése volt, akkor készült egy dokumentum, ami úgy szól, hogy a NAT implementációja. Ebben az szerepel a 48. oldalon, hogy egészséges mértékig korlátozni kell a pedagógusok öntetszelgését. Én nem egészen értettem akkor sem, és ma sem, hogy miért hiszi azt a művelődési miniszter, hogy a pedagógusok öntetszelegnek, hogyan kívánja korlátozni, és miért gondolja azt a mindenkori művelődési miniszter, hogy ő tudja, hogy mi az az egészséges mérték. Ez azonban, úgy gondolom, kisebb probléma. Ez legfeljebb csak azt jelenti, hogy nem egészen tudja, hogy milyen helyzetben vannak a pedagógusok, és hogy a rendkívül komoly munkájukat, amit végeznek, igen kevés anyagi megbecsülés övezi.
Most azonban ennél sokkal súlyosabb helyzet alakul ki, hiszen a Zsiráf című újságban a kormány támogatásával, a Korona Nova Könyvkiadónak az emblémájával megjelent egy ilyen füzetke, amin tinédzser és kevésbé tinédzser, 15-16 éves, 17 éves kislányok és kisfiúk néznek a világba, ezt egyébként az Akt Kft. csinálja, és a következő szöveg található ebben a kis füzetkében: "Ismét egy újabb unalmas tanév. Esetleg új iskola, új tanárok, új emberek, akik mind egy-egy porszemet szeretnének adni lelkük sivatagából. Ha gondolod, fogadd el, ha gondolod, utasítsd vissza."
Tisztelettel szeretném megkérdezni a magyar kormány képviselőit, hogy miért támogatnak egy olyan kiadványt, amiben az szerepel, hogy a pedagógusok munkája azt jelenti, hogy a pedagógusok egy-egy porszemet kívánnak adni lelkük sivatagából a diákoknak miért támogatja a Népjóléti Minisztérium ezt a kiadványt mit szól ahhoz a Művelődési Minisztérium, hogy egy diákoknak szánt újságban mellékletként megjelennek ezek a tinédzser kisfiúk és kislányok, aláírva, hogy Akt Kft. gondozásában, és azt mondják ezek a gyerekek, hogy elsősorban a divattal kívánnak foglalkozni, azt mondják, hogy kérem, az a lényeges kérdés, hogy hogyan is öltözködünk, vagy hogy mit veszünk föl.
Az európai uniós fehér könyvben mindannyiunk számára elfogadottan az szerepel, hogy támogatni kell a kormányoknak, ha úgy tetszik, nemcsak az iskolarendszeren belüli oktatást, hanem az életfogytiglanig tartó tanulást. Az európai uniós országok és a mi törekvéseinkben is az szerepel, hogy az iskola fontos intézmény legyen. Hogyan lehet fontos olyan intézmény az iskola azon kormány számára, amelyik támogatja ezt a kiadványt, amelyikben az szerepel, hogy a pedagógusok porszemet kívánnak adni lelkük sivatagából a gyerekeknek és a diákoknak?
Ezért tisztelettel megkérdezem a kormány képviselőit, hogy valóban így gondolja, valóban szükségeltetik a mi, adófizetők pénzéből, a mi pénzünkből támogatni egy ilyen kiadványt, valóban úgy gondolja a magyar kormány, hogy ezzel segíti az iskolarendszer fejlesztését, ezzel segíti a pedagógusok munkáját, hogy a diákok számára ilyen mondatokat ír elő?!
Én úgy gondolom, hogy ez egyféleképpen képzelhető el: mind a Művelődési Minisztérium, mind a Népjóléti Minisztérium, mind a magyar kormány úgy értékeli, hogy a pedagógusok munkája nem megfelelő, nemhogy nem szereti a pedagógusokat, hanem úgy tekinti őket, mintegy sivatag lelkű emberek. Ezért felszólítom, most már nem először - a pedagógusokról van szó! - a magyar kormányt, hogy gondolja végig, hogy mire szánja az adófizető polgárok pénzét, és felszólítom miniszterelnök urat, hogy tegyen már rendet ezen a területen.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me