DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A műfajt egyáltalán nem értem, amelyet itt Gyimóthy Géza a Ház elé hozott. Beszélt össze-vissza agrártörvényről, földkérdésről, népszavazásról. Egy dolog, ami talán egyértelmű volt, és amelyre érdemes reagálnom, az az, hogy a köztársasági elnök úrnak olyan kijelentéseket tulajdonított, amelyeket nem tett. (Gyimóthy Géza: Itt van, tessék!) Nagyon sajnálom, hogy nem jön el egy olyan fórumra az a párt, amely magát a vidék és a mezőgazdaság képviselőjének tartja, ahol a szakma jelenik meg, és utána vádaskodni kezd egy, a közvélemény-kutatás alapján is méltán az első helyen álló személlyel szemben. Azt hiszem, ha itt az összevetést megtennénk, akkor nem biztos, hogy Gyimóthy úr abba a kategóriába tartozhatna (Derültség az MSZP soraiból.), mint akit ön ilyen vádakkal illet.
De azt gondolom, sokkal súlyosabb az, amikor... (Gyimóthy Géza: Sajnos, a tények ezt mutatják, öreg!) A kiabálás és az idegeskedés a választások előtt hét-nyolc hónappal nem biztos, hogy szerencsés dolog (Derültség az MSZP soraiból.), mert ez valamiféle labilis idegállapotra utalhat, amelyre a szavazók később nem fogják majd rábízni (Gyimóthy Géza: Ti nem fogtok bejutni, öreg!) a döntésük alapján az irányítást és a vezetést. Ráadásul még hangosabb is, mint ahogy illene a közbeszólásoknál, tehát az udvariasság szabályait sem tanulta meg, de lehet, hogy nem is volt honnan tanulnia. (Derültség az MSZP soraiból. - Gyimóthy Géza: Nagyképű vagy!)
Azt hiszem, tanulhatott volna viszont azon az agrárfórumon, ahol a meghívó ellenére önök nem jelentek meg. Egyébként ennek a szellemi hiányát végig éreztük. A szakma ott volt. Az agrárprogramra, amely 14 füzetben jelent meg, érdemi észrevételt nem tettek. (Gyimóthy Géza: A fizetett embereitek ott voltak. - Dr. Takács Imre: Magadban beszélsz?) - Talán tényleg szerencsésebb lenne, ha végighallgatna, mert akkor lehet, hogy valamit értenénk is egymásból, de erre önnek soha nem volt igénye, és ez, azt hiszem, a konszenzus kialakítását feltételezhetően a jövőre nézve nehezíteni fogja ami nem a kettőnk vagy a két párt közötti problematikát, hanem, sajnos, az ágazat jövőjét veszélyeztetheti. - Tehát nyilvánvalóan szerencsésebb lenne egy nemzeti konszenzuson alapuló agrárprogramot részleteiben kifejteni, mint ahogyan az megjelent Gödöllőn, és egy nagyon hasznos és jó tanácskozás végén több száz oldalban tették le a szakma képviselői, mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés, mind az agrárfinanszírozás, agrárszabályozás, az exporttámogatás, a nemzetközi európai integrációs törekvések vonatkozásában azt az anyagot, amelyet önöknek is szívesen a rendelkezésére bocsátjuk, ha igénylik. Ez idáig ilyen jelzés még nem érkezett.
Nem hiszem, hogy ez egy lezárt és egy befejezett folyamat kellene, hogy legyen. Nyilvánvalóan folytatni kell ezt a munkát, és bízom abban, hogy egyszer, előbb-utóbb önök is be fognak ebbe kapcsolódni, és hasznos javaslataikkal segítséget fognak nyújtani ahhoz, hogy a vidék és a magyar agrárium az európai uniós csatlakozás idejére megfelelő színvonalon, megfelelő szinten tudja a versenyt felvenni. Annál is inkább, mert ebben az ágazatban a lemaradottság és a kiszolgáltatottság nagyságrendekkel nagyobb problémát jelent, mint az az európai integrációs csatlakozás esetében a többi ágazat vonatkozásában jelentkezik.
Én tehát elsősorban arra szeretném kérni a képviselő urat, hogy próbálja meg személyes indulatait, személyes ellenérzéseit talán picit mérsékelni, hiszen én - ismerve önt - arra nem látnék lehetőséget, hogy ezeket végleg el tudná felejteni. De ha arra a szintre hozná fel a szakmai hozzáállását is, mint amilyen indulatosan meg tud nyilvánulni, akkor az mindenki számára, de legfőképp a vidéknek, jobb lenne.
Köszönöm szépen. (Taps kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me