DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT művelődési és közoktatási minisztérium, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bár ez nem az azonnali kérdéseknek a műfaja, valóban egyetértek Horn Gábor képviselő úr felszólalásával abban a vonatkozásban, hogy a közalkalmazotti bértábla olyan kaloda, amelyben a pedagógusok minőségi munkájának a különbségei nem honorálhatók, nem mutathatók ki.
Lényegében a közoktatási reform és ennek legfontosabb elemei kerülnek veszélybe, amennyiben a közalkalmazotti bértáblába zárva, a jelenlegi rendszerben marad sokáig, hosszú éveken át a pedagógusoknak a fizetése, javadalmazása. A jelenleg folyó KIÉT-tárgyalásokon 14,5 százalékról 16 százalékra emelték a jövő évre a pedagógus, illetve a közalkalmazotti bértábla alsó kategóriáinak a minimális emelését. Ez egy további nivellálási folyamatot indíthat el a közalkalmazottak, így a pedagógusok körében is.
Az eredeti javaslat, mely szerint lett volna egy egyszázalékos mozgóbér arra, hogy a differenciálás legalább jelképesen megkezdődhessen a szektoron belül, az adott társadalmi csoporton belül, úgy néz ki, elmarad. Azt hiszem, a parlamentnek mindenképpen lépnie kell ebben a tekintetben, hogy a bértömegnek egy meghatározott százaléka már a következő évben rendelkezésre álljon a minőségi munka differenciálására.
Az oktatás alapvetően két dologról szól: minőségről és esélyegyenlőségről. Amennyiben a minőség és a minőségnek a díjazása ebből a rendszerből kimarad, akkor az oktatási reform kerül veszélybe. Valóban komoly feladat az, hogy átgondoljuk, hogyan lehetséges a rendelkezésre álló eszközökkel és a rendelkezésre álló kereteken belül fokozatosan megteremteni, a pedagógus bértábla esetleges későbbi bevezetéséig, azt a rendszert, amelyben évről évre a pedagógusok számára kifizetett bértömegnek egyre nagyobb hányada jelenhet meg mozgóbérként, és ezzel kifejeződhet, megindulhat egy olyan bérezési szisztéma, amely a minőségi különbségeket, a tényleges munkát tudja megjeleníteni.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me