DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos, a tárgyak ördöge bosszút állt rajtam, és az előkészített irataim a mai napirend előtti hozzászólásra kámforszerűen eltűntek. (Zaj a bal oldalon.) Ennek ellenére hozzászólásom lényegét el tudom mondani önöknek.
Napirend előtti hozzászólásom címe az volt, hogy "Mennyit ér az alkotmány?", alcíme pedig az, hogy "Alkotmányellenes hirdetések nap mint nap".
Ha végignézik a különféle lapok álláshirdetéseit, érdekes jelenségre figyelhetnek fel. Az álláshirdetések egy része kizárólag férfit vagy kizárólag nőt keres. Másik része kizárólag bizonyos korosztályon belül hirdeti állásait, mondjuk, menedzserasszisztenst keresnek 40 éves korig, nő személyében. Másik lehetőség: protokollfőnököt keresnek, kizárólag férfit. A harmadik lehetőség: raktárosi munkára keresnek kizárólag 20-28 éves kor között. Sajátos hirdetések ezek, tisztelt képviselőtársaim, hiszen a munka jellegéből nem következtethető ki, hogy miért éppen 40 éves korig akarnak felvenni valakit. Vajon mi a különbség egy 38 és egy 41 éves ember között, azonos végzettség, azonos tapasztalat esetén?
Nos, ez Magyarországon évek óta így folyik, és mindenki szó nélkül tűri! Mindenki szó nélkül tűri, pedig az alkotmány tiltja a diszkriminációt Magyarországon, mind kor, mind nem szerint. A munka törvénykönyve is tiltja a diszkriminációt a munka felvételi körülményeiben, akár kor, akár nem szerint. Ennek ellenére nap mint nap ilyen hirdetések jelennek meg, tisztelt képviselőtársaim!
Ugyan hogyan is várhatnánk sokkal komolyabb jog- és alkotmánykövetést az átlag vállalkozótól és az átlag vállalattól, ha ugyanilyen típusú hirdetéseket jelentetnek meg különféle állami intézmények, sőt, maga a Miniszterelnöki Hivatal is?! Hiszen épp a Miniszterelnöki Hivatal volt az, amely körülbelül egy évvel ezelőtt olyan hirdetést jelentetett meg, hogy protokollfőnököt keres - férfi protokollfőnököt. Kérdezem, tisztelt képviselőtársaim: azonos iskolai végzettség, tapasztalat és gyakorlat esetén ugyan vajon mit kell a Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnökének tenni, amit csak egy férfi tehet meg?! (Derültség.) Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez egy általánossá vált és alkotmányellenes gyakorlat.
Az a lehetőség ma is megvan, hogy a megyei munkaügyi felügyelőségeknél bejelentést tegyenek, akár az állampolgárok, akár a különféle szervezetek. A Magyar Demokrata Néppárt keresi annak a lehetőségét, hogyan lehet jogi úton jobban körülhatárolni, és határozottabban szankcionálni az ilyenfajta diszkriminációt. Különösen azért, tisztelt képviselőtársaim, mert a 40 éves kor fölötti férfiak nők, akiknek még legalább 20-22 év munkában töltendő idejük van, egyre nehezebben találnak elhelyezkedési lehetőséget, legyenek azok akár férfiak, akár nők.
Ez így nem jó, tisztelt képviselőtársaim, hiszen semmivel nem magyarázható ez a fajta diszkrimináció! Kérem, önök is gondolkozzanak el azon, hogyan lehetne határozottabbá tenni a jogi rendezését ennek az ügynek, és ezúton szólítok fel minden szakszervezetet, minden társadalmi szervezetet, hogy a jog által adott minden lehetőséggel élve lépjen fel az ilyen típusú hirdetések és az ilyen típusú munkafelvételek ellen.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me